L'Ajuntament de Girona té previst incloure en el Pla Especial de la Devesa la proposta de traslladar el mercat bisetmanal dels marxants al Camp de Mart. La idea seria també desplaçar-hi les atraccions de les Fires de Sant Narcís, si més no les més grans, conjugant-les amb el certamen, i altres elements voluminosos vinculats a activitats de Fira de Girona o de l'Auditori-Palau de Congressos, com ara per a exposicions.

La proposta ja està en mans dels grups municipals i s'haurà de debatre i fer pública en un procés participatiu abans d'aprovar el Pla Especial. Aquesta opció no agrada als marxants perquè no donaria continuïtat als clients potencials. Ara, per exemple, estan configurats en forma de «P» invertida, on el tronc principal és al Passeig de la Sardana, de manera que sí que permet caminar passant pràcticament per totes les parades.

Des de fa temps, l'equip de govern treballa en la concepció d'un parc dividit en dues grans parts, partit per la meitat per mitjà del Passeig de la Sardana. La més propera al rellotge de la Devesa i als Jardins, que mantindria un aspecte semblant a l'actual, amb multitud d'arbres i la zona del Camp de Mart. A la part més propera a Fira de Girona i a l'Auditori-Palau de Congressos hi hauria dues grans zones. A la més propera al riu Ter s'hi mantindrien tots els equipaments esportius. La part més propera als habitatges del passeig de la Devesa, on antigament hi havia les pistes d'atletisme del GEiEG i l'hípica, es destinaria a activitats temporals. Suposaria talar alguns arbres que hi ha al mig de la zona.

Ja en l'estudi previ del Pla Especial presentat a finals de l'any 2014 s'indicava que seria «receptor esporàdic d'usos i esdeveniments d'alta intensitat i gran format, complementant altres superfícies del parc». El futur Pla d'Usos determinaria més concrecions però s'hi contemplaria el mercat dels marxants, les grans atraccions de Fires de Sant Narcís i tot allò vinculat a Fira de Girona i al Palau de Congressos. També per exemple, concerts.

L'opinió dels marxants

La ubicació que ha de tenir el mercat dels marxants és una llarga polèmica que ha provocat agres discussions. El president de l'Associació de Marxants de les comarques gironines, Josep Maria Vergés, assegura que la proposta municipal no arreglaria el que, al seu parer, és un mercat que «s'està morint» i en «plena degradació», quan el que hauria de ser és el «mercat de la capital». «Aquí no hi ha vida, ni negoci. Molts marxants no aguanten i marxen o pleguen», insisteix.

La seva aposta és la de marxar del Parc de la Devesa, però assegura que l'Ajuntament no li fa mai cas. «El lloc ideal seria el Parc Central, que és diàfan, sense obstacles i permetria fer tot el que volem fer. Funcionaria realment com el mercat de la capital. Regeneraria el mercat, les parades tindrien les parades que han de tenir, es podria gestionar més eficaçment i seria, fins i tot, un atractiu turístic que al mateix temps dinamitzaria el comerç existent als barris de l'entorn», va indicar ahir. Fa anys, els veïns del Parc Central van rebutjar aquesta opció.