L'Ajuntament de Girona ha fet aquest setmana un nou operatiu de retirada de tovalloletes humides que havien quedat al riu Ter, just a la confluència amb l'Onyar, amb Trargisa i la Fundació Onyar, que va intervenir fa unes setmanes. No és la primera actuació ni serà la darrera. «En farem tantes com calguin», assenyala el regidor de Paisatge i Hàbitat Urbà, Narcís Sastre. El representant municipal exposa que el problema és que molta gent desconeix que aquestes tovalloletes no s'han de llançar al vàter, sinó al contenidor, perquè no són biodegradables. Com també bolquers, compreses, els bastonets de les orelles, els preservatius o tampons.

Els danys al medi ambient són múltiples perquè tenen components com l'alcohol, perfums i altres additius químics. I els problemes per a les institucions també. Hi ha embussos en canonades de sanejament privats d'edificis i en canonades de la xarxa pública de sanejament; generen dificultats en el procés de tractament a les estacions depuradores i en la xarxa de clavegueram públic; provoquen un increment del cost del servei de manteniment que es finança amb taxes públiques; generen un funcionament incontrolat dels sobreeixidors que provoquen l'abocament d'aigües residuals al medi. En el cas de Girona, el regidor ha deixat clar que aquests abocaments es produeixen només en moments de pluja intensa i que queden diluïdes, sempre d'acord amb el que marca la normativa legal. Això passa per exemple amb el col·lector d'aigües residuals que recull de molts vàters de Girona, Salt, Fornells de la Selva, Vilablareix i Aiguaviva. Durant una tempesta forta l'aigua que engoleixen els embornals acaba provocant un augment de cabal a l'interior del col·lector i no tota l'aigua residual - amb les tovalloletes humides incloses- acaba a la depuradora ja que acaba saltant la reixa del sobreixidor del col·lector i cau al Ter, diluïda.

Sastre ha recordat que l'abocament de tovalloletes humides als vàters està provocant una despesa d'entre 500 i 1.000 milions d'euros anuals. El regidor ha explicat que abans de l'estiu enviaran 64.000 cartes (una a cada factura dels abonats del servei d'aigua), on s'informarà dels problemes que comporta llançar les tovalloletes al vàter. «Hem d'enviar un missatge a la ciutadania perquè s'impliqui per evitar aquesta problemàtica», ha afirmat. Sastre també ha assenyalat que alguns d'aquests productes tenen un etiquetatge «enganyós» sobre la seva degradació.