El jutjat contenciós número 3 de Girona ha anul·lat la multa de 100.000 euros que l'Ajuntament de Girona havia imposat al Banc Popular per tenir vuit habitatges tancats des de feia més de dos anys. L'entitat va ingressar els diners al desembre però l'ajuntament no podia tocar-los fins que es resolgués el recurs que l'entitat va presentar contra el consistori. Finalment, el jutjat ha donat la raó al banc perquè ha acreditat que no feia més de dos anys que era propietari dels immobles. La sentència es va fer pública ahir.

L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, va criticar que la justícia no els ajudi a poder aconseguir pisos que estan en mans de bancs i va voler transmetre «la postura unitària de rebuig» del món local a la suspensió de la Llei d'emergència social per part de Tribunal Constitucional -recollida en una cimera celebrada dimarts-. En aquest sentit, va remarcar que els ajuntaments són la institució més propera a la ciutadania i, «per tant, sentim més la pressió i la tensió de les famílies més vulnerables». Per aquest motiu, va indicar que a Girona l'ha «preocupat» que s'hagi acceptat el recurs d'una entitat bancària contra la decisió municipal de sancionar-la per tenir pisos buits.

Madrenas va incidir en el fet que «vam ser dels primers» en prendre la mesura, «però hem estat el primer Ajuntament a rebre el resultat als tribunals contra aquesta sanció». «No han acceptat les nostres tesis i desfan la sanció de l'Ajuntament de Girona», va afegir l'alcaldessa, que va matisar que es tracta de la decisió d'«un únic jutjat i no crea jurisprudència. A partir d'aquí, Marta Madrenas va avançar que el Consistori «buscarà altres estratègies perquè l'Ajuntament continuarà en la mateixa línia, no farem ni mig pas enrere i seguirem estirant la llei fins al màxim». De fet, va assegurar que seguiran endavant amb els cinc expedients sancionadors que tenen oberts contra altres entitats.

L'alcaldessa de Girona va lamentar la suspensió de la llei d'emergència social perquè «ens donava eines per evitar el que acaba de passar». «Estem molt preocupats -va reconèixer-, però seguirem treballant i buscant mil artilugis jurídics perquè molts més habitatges buits en mans de grans tenidors i d'entitats financeres es posin a disposició de la ciutadania; en definitiva, de les famílies més vulnerables».

Reacció de la CUP

Un cop es va saber l'anul·lació de la muta, també el grup municipal de la CUP- Crida per Girona va reaccionar. La formació va assegurar que celebrava que la sentència, perquè tot i que anul·la la multa per un defecte puntual, «no discuteix en cap moment el procediment emprat per l'Ajuntament ni el dret del consistori a aplicar sancions a bancs i promotors». És per això que la formació va instar l'equip de govern a «mantenir el pols amb les entitats financeres» i a «intensificar l'ofensiva per acabar amb els pisos buits», aplicant novament el procediment utilitzat fins ara, però millorant-ne els aspectes que calguin per evitar noves sentències que anul·lin les sancions. La CUP també va reclamar que l'Ajuntament deixi de treballar immediatament amb totes les entitats bancàries que estiguin essent multades.

D'altra banda, la CUP va reivindicar una convocatòria extraordinària de la taula local d'habitatge per abordar la situació arran de la suspensió de la Llei 24/2015 i garantir que no hi hagi cap retrocés en la política d'habitatge municipal. Finalment, el grup municipal va demanar a l'Ajuntament que adopti un paper actiu en la comissió de treball que es crearà en àmbit nacional arran de la impugnació de la llei, en què participaran la Generalitat, els ajuntaments i els promotors de la ILP d'habitatge.