L'Ajuntament de Girona vol reactivar i potenciar el comerç dels barris de Santa Eugènia, Can Gibert del Pla, Pont Major, Sant Narcís i el carrer del Carme. Per això, gràcies a una subvenció de 45.000 euros del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC), podrà encarregar a una empresa un pla que inclogui una diagnosi de la situació socioeconòmica de cada barri i ofereixi propostes concretes, innovadores i factibles que l'Ajuntament pugui implementar.

Segons explica la regidora de Promoció Econòmica, Glòria Plana (CiU), l'objectiu és continuar amb l'activació socioeconòmica i urbana d'aquests barris a través de la implantació d'activitats innovadores lligades al teixit empresarial local. El consistori ja ha iniciat l'expedient per poder contractar l'empresa que s'encarregarà de dissenyar aquest pla.

El primer que haurà de fer l'empresa adjudicatària serà fer una anàlisi de la situació actual d'aquests barris. A partir d'aquí, haurà de definir estratègies per reactivar l'activitat comercial en aquestes zones, crear ocupació i enfortir el vincle entre aquests barris i el centre de la ciutat. El consistori espera que l'empresa defineixi propostes innovadores i realistes, que puguin ser implantades a nivell municipal.

Plana explica que aquest projecte s'emmarca en la voluntat de l'Ajuntament d'«obrir-se més als barris», tal com han fet amb la instal·lació de llums de Nadal o amb l'exposició de Temps de Flors. Per això, indica, tant important és generar ocupació i potenciar el comerç dels barris com impulsar les sinèrgies d'aquests amb el centre de la ciutat. Un bon exemple seria el Mercat de la Volta de Sant Narcís, que se celebra un dissabte cada mes i omple la plaça Assumpció de parades plenes d'art, artesania i creativitat. La iniciativa, que ja porta un any en funcionament, ha estat tot un èxit i atrau visitants de tota la ciutat.

Segons Plana, els barris que s'han escollit per desenvolupar-hi el projecte -Santa Eugènia, Can Gibert, Pont Major, Sant Narcís i carrer del Carme- són els que més ho necessiten i ho han reivindicat en nombroses ocasions. En alguns casos, les noves iniciatives complementaran a altres propostes que ja s'han dut a terme, com per exemple el projecte Aixequem persianes, un programa d'incen?tius per a la reobertura de locals tancats als barris de Santa Eugènia, Can Gibert i Sant Narcís.

A Pont Major i el carrer del Carme, per la seva banda, la proposta serà molt benvinguda, ja que els veïns i comerciants han demanat en diverses ocasions que es dinamitzin aquests sectors. Al carrer del Carme, per exemple, l'Associació de Comerciants i Serveis ha treballat intensament per revifar un carrer que ha vist com tancava un gran nombre de locals.

La regidora confia que l'empresa contractada els oferirà propostes «innovadores» que serviran per «crear un muscle de comerç als barris», cosa que, reconeix, «aniria molt bé a la ciutat».