El ple de Girona aprovarà dilluns el plec de clàusules per licitar el contracte de neteja de l'Ajuntament, que en els últims anys ha estat majoritàriament a mans de l'empresa Eulen. Una part del servei estarà destinada a centres especials de treball. La CUP-Crida per Girona, en canvi, ha demanat que l'Ajuntament municipalitzi el servei.

Els independentistes demanen que l'equip de govern acabi amb l'externalització de la neteja d'equipaments municipals i que recuperi la gestió del servei. Per això, reclamen al consistori que paralitzi qualsevol tràmit per adjudicar el servei novament a una empresa externa, i que elabori un estudi per analitzar la viabilitat de prestar el servei de forma directa a partir de les diferents fórmules que preveu la llei.

La formació independentista recorda que en els darrers anys Eulen ha rebut diverses denúncies per vulnerar els drets laborals i sindicals de les treballadores de la neteja, i critica la «precarietat» de les condicions de treball que «imposa» l'empresa. En aquest sentit, la CUP recorda que tots els sindicats presents al servei (CCOO, UGT i CGT) també aposten per la municipalització.

Rebuig a les grans empreses

La portaveu de la CUP-Crida per Girona, Laia Pèlach, ha criticat que es mantinguin serveis municipals «en mans de grans empreses externes sense cap vinculació amb la ciutat». La regidora independentista ha reiterat l'aposta de la formació per fórmules com ara la municipalització o bé la prestació dels serveis a través d'entitats del tercer sector, que a parer seu aporten major valor social i econòmic a la ciutat.

En el ple municipal del proper dilluns, dia 9 de maig, els grups municipals s'hauran de posicionar respecte a aquesta qüestió, ja que l'equip de govern pretén aprovar el plec de clàusules del nou concurs.

Per la seva banda, la CUP-Crida per Girona ha presentat una moció que reclama la paralització del procés i el compromís per la municipalització.