Adif ha adjudicat les obres de reposició de la llosa de l'estació per tornar a convertir l'antic parc Central en una zona verda i per a vianants. Aquesta és l'última ferida oberta del TAV a la ciutat, que podrà recuperar aquesta zona després de quasi vuit anys d'obres per portar l'alta velocitat a Girona. El comitè de direcció d'Adif va adjudicar l'obra divendres, després de resoldre una baixa temerària que s'havia produït en el primer concurs.

Els treballs tenen un cost de 1,69 milions d'euros i s'han adjudicat a l'empresa Copcisa. La previsió és que els operaris comencin a treballar en els properes setmanes. Un cop s'iniciïn les obres, han d'estar acabades en cinc mesos. Això significa que a finals d'any la llosa hauria de lluir ja com a zona verda.

La zona de l'antic parc Central recuperarà la normalitat a finals d'any. Adif va adjudicar divendres les obres de reposició de la part de la llosa de l'estació del TAV. Abans de l'estiu del 2008, aquest era un dels pulmons verd del centre de Girona. Amb les obres de l'alta velocitat, es va enderrocar l'estació d'autobusos i tota aquesta zona verda es va excavar per fer la caixa de l'estació soterrada del TAV.

Durant anys, els veïns del barri de Sant Narcís han patit directament l'efecte d'unes obres que en aquesta zona encara es deixen sentir. Tota l'esplanada que ocupava l'antic parc és una capa de ciment ocupada per diferents elements d'obra, sortides d'emergència i ventilació i amb una tanca en tot el perímetre. A més, també hi ha el passadís o finger que connecta l'estació del tren convencional i el vestíbul de l'estació del TAV i que divideix en dos el parc.

«L'última ferida oberta»

L'adjudicació de l'obra permet desencallar les últimes obres de reposició que Adif ha de fer a la ciutat. Fins ara, ja s'han arranjat altres espais afectats per l'arribada del TAV com són els carrers Bisbe Sivilla, Oviedo i Josep Maria Gironella, així com la plaça d'Europa i la plaça Montserrat. També s'ha convertit en zona verda una franja del parc Central en paral·lel al carrer Bisbe Sivilla.

Segons el regidor delegat del projecte ferroviari, Carles Ribas, les obres de la llosa són «la darrera ferida oberta» a la ciutat. «Estem contents de l'anunci de l'adjudicació perquè suposa recuperar íntegrament el parc», va manifestar ahir.

Les obres han de començar en les properes setmanes i tenen un període d'execució de cinc mesos. Ribas va remarcar que, segons el conveni, a l'agost no es pot treballar i que, per tant, creu que tot estarà acabat en un màxim de sis o set mesos. El calendari, per tant, estableix que a finals d'any tota aquesta àmplia zona lluirà com a espai per a vianants, amb zones verdes i passeigs.

Pel PP es compleix

Per la seva banda, la regidora del PPC a Girona, Concepció Veray, va remarcar que Adif ha complert amb el seu compromís. «Després de la baixa temerària, es va dir que la situació es resoldria a l'abril i així ha estat», va reblar.

Des de l'Ajuntament es va reclamat Adif durant anys que elimini el finger que uneix l'estació del tren convencional amb el vestíbul del TAV. Per al consistori suposa una barrera que divideix en dos el parc i no el fea permeable. Finalment, Ministeri de Foment i ajuntament van arribar a un tracte: Adif enderroca el passadís i l'ajuntament s'encarrega d'instal·lar-hi una pèrgola.

Per això, el regidor del projecte ferroviari va dir que iniciaran els tràmits per a licitar la instal·lació de la pèrgola per tal que les obres es puguin culminar alhora. Amb aquesta pèrgola es permet que els vianants passin d'un costat a l'altre però també s'evita que es mullin si plou. Ribas va recordar que ja tenen el pressupost reservat per a aquesta obra.

La CUP segueix indignada

Mentrestant, la CUP va qualificar d'«intolerable» que tres anys i mig després de l'entrada en funcionament de la línia, i vuit des de l'inici de les obres, els treballs del parc Central encara no s'hagin finalitzat.

En aquest sentit, el grup municipal ha reiterat la crítica que ja ha emès en diverses ocasions al Ple municipal per la «inacció» de l'actual equip de govern davant dels incompliments d'Adif i el Ministeri de Foment espanyol. Així, la CUP va apostar perquè el consistori, juntament amb el teixit veïnal, lideri una mobilització ciutadana per exigir la finalització «immediata» de les obres.