L'Ajuntament estima que l'impacte econòmic de «Joc de trons» a la ciutat serà d'uns 10 milions d'euros. Comparteix la dada?

Econòmicament, no t'ho sé dir. De moment només ho podem preveure. Però partint del que ha passat a altres ciutats que han estat part del rodatge, i que és una sèrie de molt alta audiència en l'àmbit internacional, s'està parlant d'un percentatge d'augment de visitants de més d'un 20%. Es calcula que a Dubrovnik ha estat d'un 24%. I en algunes destinacions andaluses, com Osuna, un 30%. Podem estimar el mateix pel que fa a increment de turistes a Girona, més o menys.

I el gironí de carrer, com notarà aquest impacte?

L'impacte econòmic és de cara a la ciutat en general i als llocs on es deixen els diners. Es reflectirà de cara al turisme i això implica hostaleria, restauració, comerç... I d'altra banda, a totes les iniciatives de marxandatge que ja hi ha en marxa en l'àmbit local i de comerç. És la manera com es notarà l'impacte econòmic. Com revertirà? Tot això deixa impostos i és la manera que reverteix en el gironí de carrer. Però sobretot és pel sector turístic.

Girona està aprofitant prou el rodatge?

El que et puc dir és que hi ha un cert interès en l'àmbit oficial, com ara de l'Ajuntament, que ho ha vist com una oportunitat. Però també d'iniciatives empresarials de la societat civil. Tenim ja iniciatives que donen una idea de com s'està preveient aquest futur impacte de visites. Hi ha les samarretes que ha fet el Toni de la Torre que s'està veient a tot arreu, on hi ha la Catedral de Girona, amb els dracs volant-hi per sobre. I moltes botigues de roba tenen samarretes que evoquen Joc de trons. D'altra banda, en Jordi Roca, al Rocambolesc, ha fet un gelat que és la reproducció de la mà del Mata-reis Jaime Lannister. O la Mariona Vilanova, premi nacional de cocteleria, al local Nykteri's del carrer Santa Llúcia, ha fet el còctel Khaleesi, basat en el personatge.

Va fer bé Girona eximint la productora de pagar taxes?

No hi entraré. Depèn de cada entitat oficial i de l'aposta que faci del que deixa de guanyar en aquell moment en relació amb el que pensa guanyar en un futur. En qualsevol cas és una aposta per una gran producció d'audiència molt massiva. Dimarts, Girona va sortir al New York Post, es parlava de la ciutat en l'àmbit internacional gràcies a Joc de trons. L'aposta va en aquest sentit. Però, ara mateix, només tenim previsions i partint del que ha passat en altres llocs.

S'ha de lluitar perquè la productora torni a Girona?

A qui et donaré la meva opinió personal. Amb el Pere Parramon- coautor del treball d'investigació 'El rodatge de Joc de trons' a Girona- ho hem estat discutit més d'un cop. Jo crec que sí que convé. Però haurem de veure què passa i quin és l'impacte. Potser s'està esperant una cosa tremenda però després no és tant. En una sèrie com aquesta s'espera un impacte fort de visitants i creixent a partir de l'estrena de la sèrie i després quan la sèrie ha passat, una certa devallada. Simplement perquè les coses passen amb el temps. Tenim un aspecte important a tenir en compte: la perdurabilitat. Com fem que aquesta imatge es lligui relativament a Girona i fins i tot quedi en la memòria de la gent i la continuï buscant. I que els dracs volant a la Catedral s'integrin en un imaginari i que la gent continuï buscant.

A lluitar doncs.

El que està clar és que mentre la sèrie duri i Girona en sigui un dels escenaris, hi haurà possibilitat que més persones estiguin interessades a visitar els escenaris. Si és només una temporada, la davallada que es preveu arribarà abans. Si Girona continua com a escenari durant tres o quatre anys, si aquesta sèrie dura tant, tot aquest fenomen durarà una mica més. I tindrà més temps d'assentar-se en l'imaginari de la gent.

Que hi hagi entrada de més de turistes, passarà perquè sí o les institucions hi han de treballar?

Les dues coses. Hi ha una part que ve sola. Només amb el rodatge i el tràiler ja hi ha gent que ha anat a mirar els escenaris. Hi ha qui li agrada la sèrie i va a mirar específicament aquests escenaris. Fins i tot, em comenten que hi ha empreses, com dels creuers que atraquen a Barcelona que en la visita programada a Girona d'un dia, ja estan posant que és un dels escenaris de Joc de trons. Per tant, hi ha tot aquest aspecte que ve sol. I després, crec que la ciutat s'ho ha de treballar justament per aconseguir la perdurabilitat que assenyalava abans. Hi ha coses que poden venir però que si no les cuides se te'n poden anar en orris. Ara és el moment de Girona d'apostar per cuidar aquesta imatge i fer que vagi lligada al turisme cultural de quantitat d'una superproducció televisiva i fer que sigui de qualitat, cuidar-la i fer-la a la mida que la ciutat vol.