L'hotel Històric del Barri Vell ja ha portat l'Ajuntament de Girona als jutjats per no haver fet cas la seva petició d'amortir el so de les campanes de la Catedral a la nit. Els responsables de l'establiment tenien aquesta idea des de fa setmanes però esperaven a veure els darrers passos del consistori. No obstant, el termini legal per poder dur el cas als jutjats acabava i per aquest motiu, ja han entrat la denúncia.

La darrera reunió per intentar solucionar el tema, la setmana passada, no va ser satisfactòria i el posicionament dels representants municipals no va agradar gens. Malgrat que els responsables de l'hotel darrerament no han volgut fer declaracions es consideren maltractats pel consistori.

Mediació judicial

Que el cas hagi arribat als jutjats no vol dir que necessàriament s'hagi de solucionar amb un judici. Ara s'obre un període de negociació judicial. Sobre la taula hi ha dues normatives diferents, a les quals s'aferren les dues parts. Inicialment, l'establiment turístic va demanar al consistori que reclamés als Bisbat que el toc de les Campanes a la nit complís l'ordenança municipal de soroll, tenint en compte que estudis tècnics del mateix Ajuntament certificaven que se superava els decibels permesos.

A favor seu també tenien el cas de Sant Mori, on el Tribunal Superior de Justícia va acabar donat la raó a un establiment turístic que també denunciava que el soroll molestava els clients a la nit. I un text del Síndic de Greuges on diu que el «reglament de la llei de centres de culte no pot excloure el soroll provocat per les campanes» en allò establert a la llei de protecció acústica. Això va fer emmudir el campanar d'Olesa de Bonesvalls. La decisió de l'Ajuntament de Girona i el Bisbat va ser dràstica:es van silenciar les campanes de les dotze de la nit a les set del matí.

Llavors va entrar en acció l'Associació de Veïns del Barri Vell, que va reclamar el retorn del so. Després de diferents reunions, l'Ajuntament va fer retornar el toc de les campanes d'acord amb la llei de centres de culte, on s'exposa que queden excloses de les condicions de protecció acústica les campanes en els centres de culte, atesos els usos que els han estat atribuïts tradicionalment. Els veïns, a més, ara volen reforçar la seva posició i han demanat que el toc de les campanes es consideri un Bé Cultural d'Interès Local.