Utilitzar les dades estadístiques per preveure quan i on es produiran els delictes. Aquest és l'objectiu del conveni signat entre la Universitat de Girona i l'Ajuntament de la ciutat, segons el qual la UdG analitzarà les dades policials dels últims quatre o cinc anys i elaborarà una predicció espai-temps dels delictes i infraccions administratives que es produiran a la ciutat, de manera que la Policia Municipal pugui planificar millor els recursos per prevenir-los. Segons explica Marc Sáez, catedràtic d'Estadística i Econometria de la UdG, l'objectiu és comprovar si hi ha patrons de comportament que es repeteixen de forma sistemàtica en espais i moments determinats per tal de poder fer una tasca de prevenció.

Fins ara, la Policia ja ha anat elaborant mapes per saber quins delictes i faltes s'anaven produint. La novetat, però, és que un equip de la Càtedra d'Estadística de la UdG liderat per Marc Sáez i Diego Varga Linde utilitzarà mètodes estadístics per predir quan i on es cometran aquests delictes i faltes, a partir de les dades que els proporcionarà la Policia corresponents als darrers anys. Els investigadors de la UdG faran els càlculs i els introduiran en un aplicatiu que podrà consultar la Policia Local. A més, també està prevista la participació ciutadana a l'hora d'elaborar aquest mapa, de manera que els veïns de la ciutat també puguin dir-hi la seva. L'objectiu és no només poder preveure els delictes sinó també les faltes administatives, sovint relacionades amb l'incivisme i els problemes de convivència, que són dues de les qüestions que més preocupen els veïns de la ciutat.

Aquests càlculs hauran de permetre a la Policia Local saber a quins llocs és més probable que es produeixin delictes o faltes i poder planificar millor els recursos per impedir-los. De moment, el conveni s'ha signat per un any però es podrà prorrogar un any més. Segons indica Sáez, el més important és que a partir d'ara els «mapes de delictes» gironins ja no seran només descriptius sinó que també podran treballar amb elements de predicció.

La regidora de Seguretat, Sílvia Paneque (PSC), ha assenyalat que l'objectiu del consistori és centrar esforços en tenir millors resultats en convivència i seguretat ciutadana, i assenyala que la Policia Municipal valora molt positivament l'acord amb la universitat perquè els permetrà millorar la planificació i potenciar la convivència entre veïns.

Es tracta d'un mètode novedós però que ja s'ha desenvolupat amb èxit en ciutats del Regne Unit i els Estats Units. A l'Estat espanyol, la Universitat Jaume I de Castelló de la Plana també ha treballat aquest tipus de temes, en alguns casos amb la col·laboració de la UdG.