El canal de Panamà és una colossal obra d'enginyeria civil, que permet estalviar milers de milles nàutiques als grans vaixells que circulen del Pacífic a l'Atlàntic i viceversa. Aquesta via de comunicació marítima l'utilitzen bàsicament mercants i petroliers, els iots de luxe prefereixen navegar per les aigües més civilitzades del mediterrani -esquivant els petits vaixells de gent obscura que pretenen travessar-lo- i recalant en les illes italianes, a la Costa Blava francesa o als ports esportius del nostre país, construïts en els alegres temps del 3%.

Fonteta és una petita població baixempordanesa, situada a redós de la Bisbal, a la falda del massís de les Gavarres i que va contribuir amb la primera síl·laba del nom d'un nou municipi anomenat «Forallac», fruit de la unió de Fonteta amb Peratallada i Vulpellac. No el separen ni vint minuts, a la velocitat mitjana d'un cotxe de gamma alta, dels ports de Palamós, Platja d'Aro o de l'Estartit, o mitja horeta des de l'aeroport de Vilobí si finalment es decideix anar-hi en jet privat.

A Fonteta hi ha el Mas Anglada, que ja no és ni una casa de pagès, ni un hotel, és -tal com diuen ells mateixos- un indret orientat a aquest públic especial, exigent i singular que sap que un entorn apropiat afavoreix les relacions humanes i l'harmonia espiritual. Per aquesta raó l'empresari Luis Conde hi reuneix sempre que pot els seus més selectes amics madrilenys i barcelonins i els convida a menjar civet.

De Fonteta a Panamà hi ha 8.856 km que es poden recórrer en un dia i mig, de fet molts dels amics del senyor Conde ho van fer en el passat -i potser també ho continuen fent- per a poder contemplar, amb el retrogust del civet empordanès encara al paladar, com els vaixells pugen i baixen per les encluses i com els seus diners descansen en les cambres cuirassades dels bancs panamenys. Res a dir, només afegiria que una altra vegada que el senyor Conde organitzi una festa d'aquest tipus ens avisi amb la suficient antelació per poder rebre els seus convidats amb els honors que es mereixen.