El Parc Científic i Tecnològic de la Universitat de Girona (UdG) encara no té signat l'acord per tornar el deute a l'Estat i poder aixecar el concurs de creditors. Malgrat que el degà, Sergi Bonet, va anunciar fa quatre mesos el pacte segons el qual UdG, Diputació, Ajuntament de Girona i Generalitat es comprometien a fer-se càrrec del deute estatal amb l'objectiu que el jutge aixequés el concurs de creditors al cap d'un parell de mesos, l'acord encara no s'ha materialitzat perquè els serveis tècnics de l'Ajuntament i la Diputació han mostrat reticències. Tot i que l'administrador concursal -l'empresa Consulting Yard- havia de fer la proposta al jutge abans de Nadal, el termini s'ha anat allargant i a hores d'ara el pacte encara no està tancat. Davant d'aquesta situació, el jutge podria reclamar responsabilitats civils als patrons, que podrien haver de fer-se càrrec, a títol personal, del deute. Els patrons fundadors del Parc van ser la Universitat, l'Ajuntament, la Cambra de Comerç i la Foeg, mentre que més endavant s'hi va afegir també la Diputació.

El Parc Científic està en concurs de creditors des del gener de 2015 per un deute que arriba als 42 milions. El Parc va poder anar satisfent els pagaments als bancs, però no tenia diners per poder retornar el deute acumulat amb l'Estat, que ascendeix a 27,6 milions d'euros. Abans d'entrar en concurs de creditors, el Parc va proposar a l'Estat la dació en pagament dels edificis per saldar el deute, però el ministeri d'Economia va rebutjar la proposta. El novembre de 2015, alguns patrons van proposar la venda d'edificis per tal d'arribar a una solució. Al final, les diferents institucions van acordar repartir-se el deute que cal tornar de forma més urgent a l'Estat. Malgrat que el deute global amb l'administració estatal ascendeix a 27,6 milions d'euros, l'acord preveu que per, desencallar la situació, cal retornar de manera urgent 16,4 milions d'euros.

Així doncs, segons el pacte al qual es va arribar al mes de desembre, la Generalitat es faria càrrec de 3,4 milions d'euros a través de l'adquisició del 31% de la superfície de l'edifici Jaume Casademont. La Diputació, per la seva banda, es va comprometre a adquirir el 100% del dret de superfície de les àrees A i B de l'edifici Narcís Monturiol per valor de sis milions d'euros. L'Ajuntament de Girona va acordar que aportaria 200.000 euros anuals durant un període de deu anys, mentre que l'Institut de Recerca de l'Aigua de la Generalitat, que està de lloguer, havia mostrat la voluntat d'adquirir l'edifici H20 per gairebé cinc milions d'euros.

D'aquesta manera, les quatre institucions es comprometien a fer front a aquest deute de 16,4 milions d'euros amb l'objectiu que el jutge aixequés el concurs de creditors, sempre que el ministeri d'Economia hi estigués d'acord. Durant el claustre celebrat el passat mes de desembre, Bonet va declarar públicament que confiava que, amb aquestes mesures, el jutge aixequés el concurs de creditors en un parell de mesos.

Però ja han passat quatre mesos des de llavors, i l'acord encara no està tancat. L'escull ha estat que els serveis tècnics de l'Ajuntament de Girona i la Diputació han mostrat reticències a l'hora de signar-lo, de manera que encara no s'ha materialitzat. En els propers dies hi ha prevista una reunió entre els representants de les dues institucions per veure si es pot desencallar la situació.

El problema que es presenta en aquests moments és que, si l'acord no s'acaba signant, el jutge podria acabar demanant responsabilitats civils als patrons que han format part del Patronat del Parc, que s'haurien de fer càrrec del deute a títol personal.

En marxa des del 2007

El Parc Científic i Tecnològic ha estat un dels projectes estrella de la UdG, malgrat haver comptat amb la col·laboració d'altres institucions. Va entrar en funcionament l'any 2007 i en el moment de presentar el concurs de creditors acollia un centenar d'empreses, 36 grups i centres de recreca i 19 institucions divereses, com ara fundacions. Els edificis de la Creueta sumen més de 3.500 metres quadrats, dels quals el 80% estan ocupats per les més de 1.300 persones que hi treballen.