El Consell d'Europa ha distingit Girona amb el Premi d'Europa d'aquest 2016, el màxim guardó que lliura aquesta institució europea anualment i que té com a objectiu reconèixer el foment de l'ideal europeu de les ciutats del continent. Girona s'ha imposat a les altres candidatures: les alemanyes de Bamberg i Sinzing, la ucraïnesa d'Ivano-Frankivsk i el municipi polonès de Lublín.

El Consell, en un comunicat, lloa les iniciatives mitjançant les quals Girona ha demostrat el seu «ferm compromís» amb Europa: «Girona és molt activa en les múltiples iniciatives que demostren el seu ferm compromís amb Europa. Busca ser una ciutat educativa i solidària i dóna suport a projectes per sensibilitzar la població local de les causes de les desigualtats econòmiques i per promoure la tolerància, el diàleg, els valors de la cultura de pau i el respecte dels drets humans».

El reconeixement valora la tasca de l'Ajuntament i la de les institucions, la dels agents locals i la dels veïns en el desplegament d'iniciatives, d'accions i de projectes en àmbits diversos, contribuint al reforçament dels lligams i del sentiment de pertinença europea, que són els objectius que els Premis d'Europa promouen. El 2013 Girona ja havia rebut la Placa d'Honor del mateix Consell d'Europa i anteriorment, el 1984, la Bandera d'Honor d'Europa.

L'alcaldessa, Marta Madrenas, es va mostrar molt satisfeta i va destacar que reforça l'aposta gironina per esdevenir una ciutat de referència a Europa: «Girona ha sigut sempre una ciutat amb una clara vocació europea, que s'ha emmirallat en els valors de defensa dels drets humans i les llibertats democràtiques que representa el Consell d'Europa». Madrenas també va destacar que el premi reconeix la tasca de l'Ajuntament en la lluita contra les desigualtats i a favor de la cultura de la pau. A més, va assegurar que la ciutat farà un pas més per consolidar aquesta línia.

El Premi d'Europa va ser creat el 1955 per l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa i és la màxima distinció que es pot atorgar a una ciutat europea per les seves accions en l'àmbit europeu. El premi consisteix en un trofeu, una medalla, un diploma i una beca per una visita a les institucions europees per als joves de la ciutat guanyadora.

Només un municipi de l'Estat

El Premi d'Europa és una distinció creada el 1955 pel Comitè de ministres del Consell d'Europa, que s'atorga anualment a un o més municipis que hagin fet notables esforços per promoure l'ideal de la unitat europea. Tant sols una vegada havia guanyat una ciutat de l'Estat. Va ser el 1985, Santiago de Compostel·la. En anterior edicions han resultat vencedors municipis com Avinyó (França), Bolonya (Itàlia), Berlín (Alemanya), Katowice (Polònia), Ankara (Turquia) o Lausana (Suïssa).