No sé ben bé si aquest Sant Jordi que ve serà diferent o no dels altres a la ciutat de l'Onyar. Però pel que podria semblar hauria de ser un Sant Jordi com a mínim especial. Si bé la collita literària d'enguany no és que destaqui per gaire quantitat d'obres gironines, sí és just destacar-ne la qualitat i sorpresa. De les roses millor no parlar-ne. Girona destaca per saber cultivar les poncelles però les roses sempre vénen de fora. Però un Sant Jordi a tot just dos dies de la presentació de la sisena temporada de Joc de trons, la més gironina de tota la saga, és un estímul si més no mordaç. Sobretot després de passar moltes setmanes acostumats a les punyalades dialèctiques, als nans polítics i als dracs de dubtós control.

Serà el primer Sant Jordi presidit per un gironí amb un castellà d'accent català tossut. Fins fa poc això podria resultar exòtic a les espanyes cultes i il·lustrades. Però ara sembla representar al separatisme fanàtic d'un poble tan inculte que tot i parlar com a mínim dues llengües ha de justificar la seva cultura esmolant un accent que no té ni el gallec que presideix en funcions el Gobierno de España. En funcions però sense funcionar, naturalment.

Pot arribar a ser, també, un Sant Jordi espectacular. I no perquè els llibreters acabin la jornada contents i cofois, que ja estaria bé, sinó perquè les heroïnes de l'Uni Girona tornaran a repetir a Salamanca una gesta com la del passat cap de setmana a Fontajau. A aquestes altures de la temporada l'equip rival pot semblar un drac pervers, gegant i rancuniós. Però tampoc n'hi ha per tant. El diumenge passat va quedar clar que el nostre és un equip que pot treure forces d'on no n'hi ha, i sobretot caràcter. El proper 23 d'abril les nostres esportistes tornaran a fer història.

No sé què teniu pensat fer aquest Sant Jordi. Però per poc que us deixi la vida ramblegeu, compreu llibres, molts, i roses, moltes. Salteu-vos les carpes dels partits polítics i aneu directes a casa dels llibreters, expenedors de cultura i somnis. I, visca l'Uni Girona, sempre!