L'Ajuntament de Girona, d'acord amb les associacions de paradistes de la plaça de Calvet i Rubalcaba -la plaça del Lleó- portarà a terme, a partir del dilluns, l'ordenació de l'aparcament dels vehicles comercials de l'exterior del mercat. En concret, les associacions amb les quals s'ha negociat la iniciativa són l'Associació de Comerciants de la Plaça Mercat de Girona i l'Associació de Pagesos del Mercat del Lleó. El projecte vol resoldre l'excés d'aparcament a la zona, que ocasiona molèsties als vianants i als paradistes de l'exterior, i restringir-lo només a vehicles professionals de les persones autoritzades.

Per això es delimitarà l'espai on podran estacionar els vehicles per incrementar la zona de pas de vianants i l'espai d'instal·lació de les parades; també es farà un cens de vehicles comercials autoritzats, que seran els únics que podran aparcar mitjançant una acreditació;?i s'establiran uns horaris d'entrada i sortida, fora dels quals l'accés a la plaça quedarà restringit només a vianants.

L'ordenació vol diferenciar dues zones de la plaça, una de càrrega, descàrrega i estacionament -durant l'horari de mercat- i l'altra per a les parades dels productors de fruita i verdura i els venedors d'articles de simple ús. Els dos espais vénen definits per la línia de pilones actuals que es complementarà amb altres elements fins a convertir-la en infranquejable pels vehicles. L'accés serà, necessàriament, per la rotonda confrontant amb el carrer d'Ultònia i la sortida serà pel carrer del General Mendoza.

Només 52 autoritzacions

En general, l'accés coincidirà amb l'horari d'obertura del Mercat i els cadenats restaran tancats des de les vuit del matí fins al tancament del Mercat. Això no obstant, s'atendran les acreditades excepcions. L'autorització es reservarà a 52 vehicles comercials (acreditat en la targeta d'inspecció tècnica del vehicle) de titulars de parades de l'interior i exterior.

La previsió considera la instal·lació de les pilones, cadenats i altres elements a partir de dilluns. Es lliuraran les acreditacions, que s'hauran d'exhibir a la part inferior esquerra del parabrises del vehicle autoritzat i, durant els primers dies i amb el suport de la Policia Municipal, s'informarà els usuaris, en general, de la nova ordenació i limitacions d'accés.

Multes a partir del maig

A partir del 2 de maig es donarà la fase informativa per acabada i es podrà multar. Tal com ha explicat la tinenta d'alcalde de Promoció Econòmica, Desenvolupament Local i Turisme, Glòria Plana, «aquesta ordenació respon a la necessitat de preservar l'espai públic urbà als seus usos comunitaris i econòmics», per la qual cosa cal minimitzar les dificultats de vianants i paradistes d'arribar al mercat en haver de travessar la barrera de vehicles, o dels titulars de l'exterior que no poden muntar la seva parada en l'estar l'espai ocupat, i a la «necessitat objectiva de donar solució i salvaguarda a la finalitat primera d'una plaça, que és la circulació i gaudi dels vianants».