La primera persona que es va matricular com a alumna de l'escola d'Hostaleria de Girona, el curs 1965-66, va ser Maria Teresa de Toca i Ciurana, i darrere seu ho van fer sis dones més. Això va trastocar els esquemes de l'escola, ja que preveien que només s'hi matricularien homes. En plena dictadura, i en un centre inaugurat per la mà dreta de Franco, el ministre José Solís, van decidir contractar a correcuita una professora, Dolors Reynés, per encarregar-se de les noies. Aquesta és només una de les anècdotes que el periodista i gastronòm Salvador Garcia-Arbós recull en el llibre Atenció, cuina! Continuem el viatge..., que repassa els 50 anys de l'Escola d'Hostaleria de Girona. Els germans Roca van exercir ahir de padrins durant la presentació.

Tal com va explicar el director de l'escola, Gonzalo Herrero, el llibre no vol ser només un recull de fotografies i efemèrides, sinó que també fa un repàs de la importància que ha tingut el turisme en el desenvolupament de l'escola i la societat. Garcia-Arbós, per la seva banda, va detallar que el volum recull aspectes com els orígens del centre, l'internat que hi havia, totes les traves i entramats administratius amb què es va trobar, com és l'escola actual i el paper del turisme com a ciència, entre altres. A més, no hi falten les figures de Sant Llorenç i Santa Marta, que presideixen la cuina de l'escola des de la seva fundació.

Els germans Roca es van mostrar ahir molt agraïts a l'escola i van assegurar que el Celler no seria el que és sense la seva influència. «Molts hem crescut i hem trobat la inspiració i el sentit gràcies a l'Escola d'Hostaleria», va assenyalar el sommelier Josep Roca.

Per continuar amb les celebracions del 50è aniversari, el 21 d'abril es farà un sopar amb antics alumnes i professors.