Una vintena de persones, convocades per la Xarxa pels Drets Socials de Girona i Salt i la CUP van protestar contra la presència de l´Exèrcit espanyol a la fira d´ensenyament ExpoJove. A les 11 en punt, van desplegar pancartes al davant del seu estand i van criticar que s´ofereixi la formació militar com a opció de futur per als joves.

A la mateixa hora, la consellera d´Ensenyament inaugurava la fira i recordava que, des del Govern, aposten per revisar la presència de les forces armades en aquest tipus de mostres, sense valorar si hi està a favor o en contra. L´alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, va afirmar que l´Exèrcit compleix amb els requisits per tenir estand a la fira, però va admetre que no s´hi senten «còmodes» i va advocar per la cultura de la pau. Per això, dilluns ha convocat una reunió per tractar la problemàtica.

La presència de l´Exèrcit de terra a una fira d´ensenyament per a joves ha tornat a generar polèmica, com ja va fer a Barcelona i va expressar la seva alcaldessa, Ada Colau, als responsables de l´estand militar. Aquesta vegada ha estat a Girona, on les forces armades tenen estand propi des dels inicis d´ExpoJove. A primera hora del matí ja van aparèixer pintades contra l´Exèrcit a l´exterior de l´edifici de la Fira de Girona, on es llegia «Soldats espanyols torneu a casa», amb el símbol de l´estelada. A dins, els manifestants van cridar proclames contra la presència de les forces armades i van mostrar lemes en pancartes com «A dia d´avui l´Exèrcit espanyol no ha condemnat el franquisme»; «Volem polítiques d´ocupació per combatre la precarietat laboral, no l´Exèrcit espanyol com a sortida professional» o «Les armes no eduquen, maten». La protesta es va desenvolupar sense incidents però sota l´atenta mirada policial.

L´alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, va reconèixer que la presència de l´Exèrcit genera «polèmica» perquè hi ha un xoc entre els valors militars i els que defensa la ciutat. «Volem ser una ciutat educadora i fer-nos nostra la cultura de la pau i es pot crear un cert conflicte», va reconèixer. Tot i que l´Exèrcit compleix amb els requisits per ser a la fira, va dir que abordaran la polèmica i que dilluns faran una reunió per decidir què fan en properes edicions. A la reunió hi haurà els organitzadors d´ExpoJove i la comissió municipal de solidaritat i cooperació. Madrenas va admetre que no se senten «còmodes» amb els valors que difon l´Exèrcit i va explicar que si a l´estand es tractessin aspectes de solidaritat i pacificació no bèl·lica ens sentiríem més tranquils».

Per contra, la portaveu del PP a Girona, Concepció Veray, va rebutjar «les accions que es fan en nom del consistori per vetar la presència de l´Exèrcit» a ExpoJove.