Ja han arrencat les obres de la nova estació d'autobusos de Girona. Entre dijous i ahir els tècnics i treballadors han pogut accedir a les instal·lacions i començar les reunions i moviments perquè aquest espai de 17.000 metres quadrats situat a l'estació intermodal soterrada de la línia d'alta velocitat comenci a convertir-se en la nova estació d'autobusos de la capital gironina que comptarà amb 27 andanes i un mòdul d'espera climatitzat i envidriat.

Segons els càlculs de Territori i Sostenibilitat, les obres s'allargaran deu mesos i està previst que l'estació sigui una realitat durant el primer trimestre del 2017. D'entrada, d'aquí a dos mesos és quan els veïns començaran a veure més moviment amb l'entrada i sortida de la maquinària necessària per asfaltar, enguixar i habilitar totes les instal·lacions. La nova estació estarà totalment oberta al públic, tothom podrà accedir-hi però només tindrà una entrada, a través de les escales mecàniques que porten a l'estació del TAV.

La Generalitat va adjudicar les obres fa temps per un import de 7,8 milions d'euros però, durant aquests mesos, no van poder començar els treballs fins que van poder lligar un acord amb el Ministeri de Foment i Adif perquè les obres afecten l'estació del TAV; que es troba soterrada en aquest mateix recinte, per sota de la futura estació de busos.

En principi, els treballs es focalitzaran a enguixar, pavimentar, asfaltar tot l'espai, construir els desguassos, habilitar i condicionar la zona. Al mig de l'estació s'hi instal·larà un mòdul, on s'ubicarà la sala d'espera, i que estarà tancada, climatitzada i serà un espai vidriat. L'arquitecte encarregat del projecte és Tiziano Estopa i ha previst fer el teulat de la sala d'espera ondulat i de colors ben vius. També s'ha previst construir una zona de lavabos i un espai destinat a la recepció de viatgers amb deu taquilles per a la venda de tiquets, una oficina d'informació i màquines autoexpenedores. També es faran diverses sortides d'emergència i s'adequarà tot el recinte, amb un sistema de ventilació per extreure els fums dels autobusos.

Els usuaris hauran d'accedir a la terminal d'autobusos a través del vestíbul de l'estació intermodal, a través de les escales mecàniques que porten als controls de l'estació del tren d´alta velocitat. Els autobusos disposaran d'un punt d'accés i sortida únic, mitjançant una rampa, que donarà a la plaça d'Europa. Tal i com han comentat els tècnics, tots els autobusos hauran de fer una volta ja sigui per accedir al seu lloc d´aparcament o per sortir de l´estació.

Ribas: «És una gran notícia»

El regidor del projecte ferroviari, Carles Ribas, ha explicat que l'inici de les obres és «una gran notícia per la ciutat» i pel barri de Sant Narcís. En aquest sentit ha assenyalat que de cara al futur caldrà parlar amb Adif sobre la gestió de l'estació. «Caldrà compartir despeses, vigilància o manteniment; haurem de mirar d´articular el treball de gestió», ha assenyalat.

Al mateix temps, Ribas ha assegurat que les obres no causaran gaires molèsties als veïns de la zona perquè tot el treball es farà a l'interior. Finalment, Ribas ha confirmat que l'estació del TAV encara no compta amb el pla d'autoprotecció homologat però que la seguretat «està garantida» i ha assenyalat que el diàleg ara «és més fluid que abans» i que esperen disposar del pla ben aviat.