La Fundació Tutelar de les Comarques Gironines exigeix a l'Estat i a la Generalitat que impulsin les lleis que calen per complir amb la Convenció de la ONU sobre drets de les persones amb discapacitat. El director de l'entitat, Josep Maria Solé, ha recordat que el tractat va entrar en vigor el maig del 2008 però, des d'aleshores, no s'ha legislat per complir-lo. "Donar compliment actualment a un mandat europeu suposa incomplir les lleis d'aquí", ha lamentat Solé. Nacions Unides imposa canvis importants a l'hora de donar suport a les persones amb malaltia mental o discapacitat perquè aboleix la incapacitació i la tutela, figures que força a substituir per un "acompanyament" que doni més autonomia i capacitat de presa de decisions a la persona implicada. Actualment, l'entitat té sota tutela o curatela 730 persones, 10 més que a finals del 2015.

La Convenció de la ONU reconeix, al seu article 12, el dret a l'exercici de la seva capacitat jurídica de les persones amb discapacitat. El director de la Fundació Tutelar de les Comarques Gironines, Josep Maria Solé, assegura que això suposa un gir en la forma que tenen les entitats de donar suport a les persones amb malaltia mental o discapacitat intel·lectual.

En concret, l'acord europeu posa punt final a la tutela o a la incapacitació. Segons Solé, el "paternalisme" ha passat a la història i la normativa europea preveu substituir aquestes figures per un acompanyament o suport que garanteixi l'autonomia en la presa de decisions.

La Fundació recorda que la Convenció de l'ONU no és una recomanació ni una declaració de bones intencions, sinó que és un tractat internacional que s'ha d'incloure a l'ordenament jurídic dels estats signants. Solé ha explicat que Espanya va signar l'acord el 2008 però, des d'aleshores, no ha impulsat les lleis que calen per desenvolupar-ho, tot i que el Parlament ha instat a fer-ho en diverses ocasions. "Han de reformar el Codi Civil i la llei d'enjudiciament civil", ha explicat el director de l'entitat.

Mentrestant, denuncia, treballen un marc d'inseguretat jurídica intentant complir amb la Convenció i emparant-se amb la jurisprudència per casos concrets. "Ara mateix, complir amb el que ordena les Nacions Unides suposaria incomplir la llei d'aquí", ha exposat Solé que afegeix que aquest nou paper de suport però deixant que les persones amb discapacitat puguin també prendre decisions errònies és "complicat" d'equilibrar.

Per intentar buscar la manera d'encaixar la Convenció de l'ONU amb les lleis actuals, la Fundació Tutelar s'emmiralla amb els altres països europeus i participa en fòrums i projectes internacionals per impulsar el nou paradigma.

730 sota tutela o curatela

Segons les darreres dades registrades per la Fundació, l'entitat té sota tutela o curatela 730 persones. D'aquest total, el 47,26% tenen un diagnòstic principal de malaltia mental, un 25,89% una discapacitat intel·lectual i un 20,55% un deteriorament cognitiu.

Pel que fa a les edats, el 21% dels protegits tenen entre 50 i 59 anys, el 16% entre 40 i 49 i el 14% entre 69 i 69. Tot i això, en els darrers anys han notat un increment de protegits joves.

Del total de càrrecs, 416 són tuteles, 239 curateles, 33 defenses judicials, 28 càrrecs provisionals, 2 administracions judicials, entre altres. Segons Solé, una de les tasques més complicades és la de gestionar el patrimoni econòmic d'alguns tutelats perquè, per exemple, arriben sense ingressos o amb diners a l'estranger o amb moltes propietats mal gestionades que s'han de "posar en ordre".