Siraj és un mot àrab que significa "làmpara". Des de fa un parell d'anys, però, també és el nom d'una associació que difon la cultura marroquí i treballa per la integració d'aquest col·lectiu a Girona, especialment al barri de Santa Eugènia. Per fer-ho, compta amb un equip de més de 40 voluntaris que organitzen activitats a favor de la cohesió social, l'intercanvi de cultures i potenciar la creativitat. A més, ofereixen classes d'àrab tant a infants com a dults. Des de fa uns mesos operen al local d'Escudella Solidària, amb qui col·laboren estretament. Fa una setmana es van presentar públicament.

La filosofia de l'associació consisteix en potenciar la cohesió i la integració a través de les activitats culturals i creatives. "Utilitzem l'art, la música, la poesia i fins i tot l'esport per acostar-nos a aquest objectiu", assenyala el president de l'entitat, Rabie Faress. Es tracta, però, d'una feina de formigueta, ja que d'entrada es troben amb la reticència d'alguns sectors i administracions. "No hi ha confiança mútua, i això és una cosa que s'ha de treballar", indica Faress.

A banda dels voluntaris, l'associació compta amb una junta de set persones per tirar endavant el dia a dia. Tots tenen estudis universitaris al Marroc i compten amb experiència en treball social al seu país d'origen. Una de les característiques de l'associació no és de caràcter religiós, sinó estrictament cultural. Segons explica el president, tenen tres objectius bàsics: primer, millorar la integració de les persones d'origen marroquí que viuen a Girona; segon, potenciar l'intercanvi entre la cultura marroquí, l'espanyola i la catalana, i tercer, desenvolupar la creativitat d'aquest col·lectiu a través de l'art i la música. Per aconseguir-ho, col·laboren amb diferents entitats, administracions i centres cívics, i procuren involucrar-se en les diferents activitats culturals que es realitzen a la ciutat: des del proper Fòrum Social Català fins a la diada de Santa Jordi, passant pel Dia de la Dona i diverses jornades solidàries, entre altres.

Una de les seves principals activitats, però, són les classes d'àrab que ofereixen per a infants i adults. En aquests moments ja compten amb 60 alumnes. Segons explica Ahmed Rahou, vocal de la junta, la qüestió educativa és molt important per a l'associació, ja que a les famílies els interessa que els seus fills aprenguin la llengua del seu país d'origen i mantinguin així el lligam cultural.

Malgrat que l'associació treballa des de fa un parell d'anys, la presentació oficial es va fer el passat 2 d'abril davant d'un nombrós públic al local d'Escudella Solidària, al cor de Santa Eugènia.