Tres autors o escoles diferents van participar al segle XIV en l'elaboració del retaule de plata, or, gemmes i esmalts que presideix el presbiteri de la Catedral de Girona, segons ha revelat un acurat procés de restauració dut a terme sota la direcció de l'experta Paz Navarro, restauradora de l'Institut del Patrimoni Cultural d'Espanya.

Si fins ara l'autoria del retaule s'atribuïa als mestres Bartomeu i Bernés, a partir d'ara cal afegir-ne un tercer, el nom del qual encara no ha estat identificat, va explicar ahir Paz Navarro durant la presentació a la premsa de la restauració del conjunt d'orfebreria únic al món de la Catedral de Santa Maria, que es pot visitar després de recuperar tot el seu esplendor.

El valuós retaule és només una de les peces d'un conjunt que es completa amb el baldaquí i dues creus processionals que s'exposen al museu. Les peces van ser fetes entre els anys 1317 i 1360. Durant els treballs, s'han substituït les quatre columnes que aguantaven el baldaquí, perquè les originals estaven molt deteriorades per ?aguantar-ne el pes. Ara s'exposen en un lateral de la capella d'Ermessenda, a tocar del presbiteri.

La restauració del conjunt d'orfebreria de la Catedral de Girona ha durat aproximadament un any i els treballs, amb la participació d'un equip de quinze persones, van acabar-se a finals del 2015. Ahir es va fer la presentació oficial dels resultats. En total, el Ministeri de Cultura ha invertit 110.297,55 euros en l'operació.

Paz Navarro va posar de relleu el fet que es conservi «tot el conjunt» d'orfebreria del presbiteri i va assegurar que aquest fet «no es dóna en cap altre lloc del món».

La mateixa Paz Navarro va explicar la «dificultosa i laboriosa» restauració en una sessió ahir a la tarda al CaixaFòrum Girona, en la qual va presentar les conclusions d'un estudi de les peces que ha inclòs la realització de radiografies.

La segona sessió serà dissabte a les 11 hores. En aquest cas serà el professor d'Història de l'Art de la Universitat de Barcelona, Joan Domenge, qui exposarà el seguiment que s'ha fet de la restauració, així com el valor històric i litúrgic dels diversos elements del conjunt.

El bisbe de Girona, Francesc Pardo; el vicealcalde de Girona, Eduard Berloso; el degà del capítol catedralici, Jaume Julià; el provicari general del Bisbat, Joaquim Giol, i el director de l'Institut de Recerca en Patrimoni Cultural de la UdG, Joaquim Nadal, entre d'altres, van assistir ahir a l'acte.

Pardo va cridar l'atenció sobre «la bellesa i el sentit profund» que tenen el baldaquí i el retaule de la Catedral amb les diferents escenes de la vida de Jesús, que tenien un sentit clarament informador, de catequesi, per a la població analfabeta de l'edat mitjana.