Fira de Girona ha estat gairebé dos anys sense direcció. Se n'ha ressentit?

És cert que no hi ha hagut direcció, però des de l'àrea de Turisme de l'Ajuntament vam assumir la responsabilitat de supervisar el dia a dia de la Fira i l'estratègia en l'àmbit de la captació i organització d'esdeveniments. Però sí que és cert que una direcció ha de supervisar-ho tot i prendre qualsevol tipus de decisió, i això com a regidora no vaig tenir l'oportunitat de fer-ho. Hi havia moltes coses que potser no arribaven. Tot i això, cal reconèixer l'esforç extraordinari que han fet els treballadors tant de la Fira com de l'àrea de Turisme. A més, el fet de no tenir direcció ens ha permès, econòmicament, superar aquests anys de pèrdues i tancar en positiu el compte d'explotació de la Fira.

Quines seran les prioritats a partir d'ara?

En primer lloc cal una actualització de l'equipament, una inversió a l'edifici per tal de millorar les prestacions que oferim als nostres clients, ja siguin expositors puntuals que vénen a una fira o promotors externs que utilitzen els nostres espais. A més, cal reforçar l'estratègia de comunicació i la captació de nous esdeveniments. «Innovació» seria la paraula clau per encetar aquest nou període.

Quines són aquestes millores que s'han de fer a l'equipament?

Cal plantejar-nos què fem amb els espais buits de la llotja. Més enllà de la llotja de contractació, que es fa servir setmanalment, hi ha una sèrie d'espais desocupats i ens hem de replantejar què hi fem, si tornem a crear un concepte gastronòmic que pugui oferir aquest servei des d'aquí dins. A més, cal dotar l'edifici d'una sèrie d'infraestructures en l'àmbit tecnològic i equipar-lo tècnicament perquè els esdeveniments que vulguin venir tinguin més facilitats.

Parlava de nous esdeveniments. N'hi ha algun que ja es pugui anunciar?

Tenim diverses peticions. ?Nosaltres som organitzadors d'algunes fires, però moltes altres són organitzades per promotors externs. Una de les que sembla que es confirmaran aquesta setmana és una fira del Playmobil, molt oberta i encarada al públic familiar. Però també tenim peticions per alguna fira de caire més professional, centrada en un sector econòmic concret, i aquesta és una línia que també ens agradaria treballar. Aquestes fires més professionals van vinculades a ponències, xerrades... atrauen un turisme de negocis que, un cop coneix la ciutat, pot tornar a venir de vacances.

En el pla de mandat de CiU hi ha aconseguir que Girona sigui subseu del Mobile World Congress. Quins passos s'han fet?

No hi ha res concret, però en aquests dos darrers anys hem treballat les relacions amb el Mobile. De fet, hi ha hagut delegacions de l'organització del Mobile que han estat a Girona en diverses ocasions per conèixer i veure els espais. Aquesta serà l'estratègia que seguirem, no només amb el Mobile sinó amb altres esdeveniments. L'objectiu no és que algunes fires de Barcelona es facin aquí, sinó que algunes fires d'allà portin esdeveniments aquí. La ciutat per si sola és atractiva, i si treballem bé podem portar aquest tipus d'esdeveniments aquí. Dit això, per poder ser atractius hem de fer una certa actualització de l'edifici del Palau Firal, no només a l'espai central sinó a les sales de reunions, per tal que els clients vegin que tenim equipaments d'alta qualitat com els de l'Auditori-Palau de Congressos.

Una assignatura que queda pendent per la Fira és la internacionalització.

Correcte. Per això farem un canvi en l'estratègia de comercialització i captació d'esdeveniments, però sempre de la mà de l'àrea de Turisme de l'Ajuntament, que és qui assisteix a les fires internacionals i qui ven els diferents espais que hi ha a la ciutat. En una fira de Frankfurt va ser on vam fer el primer contacte amb la productora i els representants de Joc de trons, i és a través d'aquestes fires que pots localitzar els representants d'aquests esdeveniments i després portar-los a fer una visita de familiarització amb la ciutat, on els pots «vendre» els diferents espais. Aquesta captació internacional s'haurà de fer de la mà de l'Ajuntament, que és qui té el pressupost, i nosaltres treballar des del territori.

Fins ara, la Fira ha funcionat de forma autònoma. Calen més sinèrgies amb l'Ajuntament?

És veritat que possiblement la Fundació de la Fira, que té 20-25 anys d'antiguitat, ha funcionat de manera allunyada de l'Ajuntament. Això no passa tant amb l'Auditori-Palau de Congressos, que treballa molt més de la mà amb el consistori. Ara ens semblava que calia un apropament important de Fira a l'Ajuntament, i aquesta va ser una de les raons per les quals Puigdemont va voler que jo assumís aquesta responsabilitat. Com es pot competir amb Fira de Barcelona, que només està a 37 minuts en tren?

No crec que haguem de competir, sinó sumar. Hem d'anar a vendre el nostre espai de 5.000 metres quadrats a qui vulgui venir a fer-hi algun projecte. Fins ara, el que s'ha intentat ha estat fer promoció directa de fires des d'aquí. Ara, en canvi, farem una aposta important per captar els promotors que volen fer esdeveniments. El repte és treballar aquesta nova línia. Fins ara ens arribaven les peticions soles, i el que farem ara és anar a buscar els promotors per explicar-los que tenim un bon espai. Amb les xarxes socials, internet... el model de Fira presencial no ha quedat obsolet?

El model està canviant. Més que venir a exposar el seu producte, la gent ve a oferir la seva experiència i coneixement. Per exemple, a Expojove, més enllà dels espais expositius que hi ha hagut fins ara, hem preparat una sèrie de xerrades amb personatges molt més coneguts, que volem que vinguin a explicar-nos la seva experiència en primera persona, com la youtuber Patry Jordan. A banda de la part expositiva, cal un espai per potenciar l'intercanvi de coneixements. Cal eliminar el concepte antic de només un expositors amb uns fulletons.

Des de l'Ajuntament es va estudiar la possibilitat de fer una direcció conjunta de la Fira i l'Auditori-Palau de Congressos. Com és que no s'ha pogut fer realitat?

De moment està aturat. L'alcaldessa vol analitzar la situació abans de decidir. Però el que sí té clar és que Girona ha de ser un referent en turisme de negocis, congressos, esdeveniments... i que l'estratègia comercial s'ha de fer conjuntament des de Turisme, Palau de Congressos i Fira.

CiU havia proposat que Fira de Girona canviés d'ubicació. Han abandonat la idea?

No és que haguem abandonat la idea. Seguim pensant que l'ideal seria tenir un espai polivalent que ens servís per a moltes més coses i estigués més ben equipat, perquè l'edifici actual ha quedat una mica antiquat. Ara mateix no hi ha recursos per poder plantejar un nou equipament com el que voldríem, tot i que tant de bo això pugui ser realitat a mitjà-llarg termini. Però com que a dia d'avui aquests recursos no hi són, hem de treure el màxim de rendiment possible a l'edifici actual. Per això l'hem d'actualitzar i dotar-lo de millors condicions.

La Fira s'ha vist afectada per la situació d'inestabilitat viscuda en els darrers mesos a l'Ajuntament de Girona?

Directament, no. La primera fira que ens tocava organitzar era l'Expojove i nosaltres hem anat treballant. Però òbviament som un actor important a la ciutat i ens ha afectat tant com a la resta. Hi havia una certa inquietud, sobretot pels moviments i canvis que hi ha hagut al llarg d'aquests tres mesos. Que en tres mesos es canviï el president del Patronat, òbviament genera certa inquietud, però el fet de tenir ja alcaldessa, haver pogut parlar amb ella i veure que creu en el projecte que estem impulsant des de la Fira ens dóna tranquil·litat i ens fa il·lusió.