Les obres de la nova estació d'autobusos de Girona començaran la setmana vinent i estaran enllestides en un termini de deu mesos. El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, va recordar que la Generalitat va adjudicar les obres fa mesos per un import de 7,8 milions d'euros però va treure's les culpes de sobre i va assenyalar que, durant aquest temps, no han pogut començar els treballs fins a arribar a un acord amb el Ministeri de Foment i amb Adif perquè les obres afecten l'estació del TAV. L'alcaldessa, Marta Madrenas, preveu que, amb aquestes obres i les de la llosa, la ciutat pugui tancar d'una vegada «les cicatrius obertes» amb l'alta velocitat.

Havia de funcionar el 2014

El conseller va recordar que la Generalitat va adjudicar les obres el juliol i va lamentar que durant els darrers mesos s'ha viscut una «paradoxa» perquè el Govern havia fet tota la tramitació administrativa i comptava amb el pressupost per començar els treballs però no podia fer-ho perquè Adif no havia signat l'acta d'ocupació de la zona.

Segons el Govern, les obres haurien pogut començar el novembre però no ha estat possible. No obstant això, quan es va enderrocar la vella estació per les obres d'alta velocitat, situada al Parc Central, la Generalitat va apuntar al 2014 com a posada en funcionament d'aquesta instal·lació amb una estació provisional que és la que està a la plaça d'Espanya.

«Havíem pagat l'ocupació dels terrenys, l'obra estava adjudicada i el Govern havia dut a terme tota la tramitació però no podíem començar», va criticar. Finalment, però, han superat aquest últim escull i el conseller va anunciar a l'alcaldessa i als portaveus dels grups que les obres començaran la setmana que ve. La instal·lació ocuparà el primer nivell soterrat del parc i tindrà una superfície total de 17.000 metres quadrats.

Rull va ressaltar que la nova estació «permetrà consolidar un model d'intermodalitat» perquè «vincula el ferrocarril i l'autobús» i permet desplegar «amb tota la potència» el transport públic a l'àrea urbana de Girona. A la nova estació, de 27 andanes, els usuaris hi accediran a través del vestíbul de l'estació intermodal, situat en superfície. Els autobusos disposaran d'un accés únic i exclusiu, mitjançant una rampa, a la plaça d'Europa.

Tindrà un espai destinat a la recepció de viatgers, amb deu taquilles per a la venda de tiquets, una oficina d'informació, zona d'espera i màquines autoexpenedores. Es podran fer, en moments punta, fins a vint operacions simultànies. L'alcaldessa va qualificar l'anunci de «molt bona notícia» per a la ciutat.