El parc de la Devesa de Girona viurà canvis substancials aquest mes. Les màquines iniciaran els treballs per fer desaparèixer una part de l'asfalt del vial perimetral que ressegueix el riu Ter les properes setmanes. També s'enderrocaran diverses estructures en desús que hi ha en diferents punts del Parc. A més, fa unes setmanes s'han col·locat més fanals que fan augmentar la il·lumincació de la Devesa i que permeten incrementar la sensació de seguretat. També es van millorar els punts de llum de la passera de Fontajau. Tot plegat és fruit del Pla de Xoc pactat fa mesos entre CiU i ERC-MES per aprovar el cartipàs del mes de juny, quan l'alcalde era Carles Puigdemont.

Aquest mes està previst que ?desaparegui el vial entre el passeig de la Sardana i el pont de la Barca. Al seu lloc hi haurà un espai de passeig amb una plataforma de sauló. Dels 175 aparcaments que hi ha ara en aquest tram, de moment, se'n reservaran 25 per a serveis i s'estudiarà la necessitat de mantenir-los.

Pel que fa les diferents construccions sense cap funció, el regidor de Paisatge i Hàbitat Urbà, Narcís Sastre, ha explicat que han detectat antics lavabos de l'època que els marxants paraven en un punt diferent a l'actual, un mòdul prefabricat a tocar de la zona esportiva sense cap tipus d'ús des de fa anys i un mur allargat de l'antic camp de futbol amb xarxes metàl·liques al costat de l'estadi Fèlix Farró. Tot això es retirarà per dotar el parc de més integració paisatgística.

Procés participatiu

Aquestes mesures són els treballs previs al que ha de ser el Pla Especial de la Devesa, una eina llargament esperada per definir el futur del parc , que el regidor voldria que s'aprovés inicialment abans de l'estiu. Aquesta primavera es farà un procés participatiu, com ara una audiència pública, que servirà per tancar els tallers que es van fer fa uns mesos i que van resultar útils com a pluja d'idees. A continuació caldrà esperar a l'exposició pública, l'aprovació provisional i la definitiva dels Departaments d'Urbanisme i de Patrimoni (perquè el parc és un Bé Cultural d'Interès Nacional). Tota aquesta tramitació podria estar enllestida al 2017 i els primers projectes executius concrets podrien tirar-se endavant el 2018.

Mentre el Pla Especial no està aprovat, el regidor assegura que se seguiran tirant endavant accions de millora i de protecció al parc. En aquest sentit, Narcís Sastre ha indicat que s'han executat treballs discrets per evitar que els vehicles entrin al Parc per llocs no autoritzats, com ara fer alguna rasa profunda o col·locar algunes pilones de fusta. "Anirem limitant l'entrada de vehicles a la Devesa", ha recordat. De fet, és una promesa històrica del govern municipal. També es tindrà més control dels cotxes que entren pels llocs que sí que estan autoritzats per saber si, realment, hi accedeixen pel que està permès (activitats de l'Auidtori o de Fira de Girona o per anar a comprar mercat).

Bancs i papereres

El representant municipal apunta, a més a més, que aquest 2016 hi haurà nous bancs i papereres homogenis que substituiran el mobiliari urbà existent (ara s'hi barregen tot tipus de models). També es treuran contenidors i s'eliminaran barreres arquitectòniques. Sastre també ha destacat que s'està treballant per crear una oficina tècnica de la Devesa sota el paraigües de l'àrea de Paisatge i Hàbitat Urbà, per centralitzar tots els temes de gestió i activitats i manteniment.