L'Ajuntament de Salt ha bonificat un 50% de l'impost de béns immobles (IBI) a 22 propietaris que han cedit els seus habitatges per incloure'ls dins la borsa de lloguer social i a quatre que els han llogat a estudiants durant l'any 2015. La mesura va ser impulsada durant l'anterior mandat, quan governava CiU, però l'actual regidor d'Habitatge, Ferran Burch (Independents per Salt-CUP) assegura que es vol potenciar i difondre al màxim per tal de guanyar nous adeptes.

La xifra de propietaris que cedeixen vivendes per a lloguer social és estable i no s'ha incrementat respecte a l'any anterior. Tot i això, Burch considera que és una mesura "molt interessant" i que, malgrat que de moment no està previst ampliar-la, sí que en volen augmentar la difusió per tal de seguir captant nous habitatges.

A més, Burch explica que estan estudiant totes les fórmules per aconseguir captar noves vivendes. En alguns casos, indica, es tracta de pisos que es troben en mal estat i s'haurien de rehabilitar, i per fer-ho no descarten que es puguin impulsar cooperatives per rehabilitar i gestionar les vivendes de lloguer social.

Negociant amb la Sareb

Paral·lelament, també segueixen negociant amb la Sareb, que té 200 pisos buits al municipi, perquè els cedeixi per a vivendes socials. Un dels seus objectius principals és aconseguir la cessió del bloc ocupat per la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) al carrer doctor Castany, on viuen mig centenar de persones que no tenen enlloc més on anar.

D'altra banda, sí que s'ha produït un creixement en el nombre de persones que han llogat els seus pisos a estudiants, ja que l'any passat només un propietari es va poder acollir a la mesura i en canvi en aquesta ocasió han estat quatre. L'objectiu és aconseguir que joves estudiants vagin a viure a Salt i que la vila sigui, de debò, una ciutat universitària.

Malgrat que Burch no veu "adequat" que la bonificació sigui la mateixa per als propietaris que cedeixen els pisos per a lloguer social i els que els destinen a estudiants, sí que volen seguir potenciant la presència d'estudiants al municipi.

D'aquesta manera, una de les seves estratègies passa per potenciar el programa Estudiants per la Convivència, també impulsat per CiU i que consisteix a oferir un pis d'estudiants molt bé de preu -75 euros mensuals, subministraments a part- a canvi de fer 150 hores de voluntariat al municipi durant un curs acadèmic.

El programa inicialment estava enfocat a estudiants universitaris i de moment ja hi ha un pis en funcionament, però l'Ajuntament ha rebut ara una sol·licitud de l'institut Vallvera per tal que els estudiants dels cicles formatius també s'hi puguin incorporar. Per tant, el govern municipal, format per ERC i Independents-CUP, s'ha fixat com a objectiu potenciar aquest programa, que combina la vessant juvenil -ja que els beneficiaris són estudiants que volen viure a la vila- i la social.