Per què és necessari un vicealcalde?

El vicealcalde és l'única figura adjunta a l'alcaldia, i s'encarrega de totes les funcions que li delega l'alcaldessa. Sorgeix de la preocupació de Demòcrates de poder estar en un lloc que ens serveixi d'observatori del funcionament de l'Ajuntament, perquè ens volem assegurar que el programa de CiU, del qual som coautors i que creiem que donava una sèrie de garanties dins l'àmbit social, es porti a terme.

L'oposició, però, diu que la vicealcaldia respon només a interessos partidistes perquè Demòcrates renunciés a l'alcaldia.

No. Aquí darrere no hi ha cap ambició de cadires ni de compensacions. És cert que Demòcrates va fer un sacrifici al renunciar a la possibilitat de ser candidats a l'alcaldia, però vam estimar que una figura de vicealcalde podria servir per ajudar a l'alcaldessa i a desenvolupar el projecte de CiU. I des del primer moment ja vam posar una condició, i era que el càrrec no fos retribuït.

A la pràctica, qui serà el número 2 de Marta Madrenas: el vicealcalde o la primera tinent d'alcalde, Sílvia Paneque (PSC)?

No hem entrat en aquest debat. El vicealcalde és la persona que supleix l'alcaldessa en totes aquelles accions que aquesta li confia. Les tinences d'alcaldia, en canvi, responen a àrees, i és cert que el PSC ha demanat la primera. Però no hem entrat a discutir qui és qui.

Li sap greu haver-se quedat sense l'àrea de Serveis Socials, que ha estat gestionant durant els últims quatre anys i mig?

Sí, no ho puc negar, però formo part d'un equip i des de Demòcrates, després de tot el que hem viscut, no posarem pals a les rodes. Vull aprofitar per demanar disculpes a tots els gironins per tot aquest procés, ja que ha estat un relleu molt accidentat, molt complex i difícil d'entendre. Per tant, només faltaria que nosaltres ara haguéssim entrat en aquestes guerres. El govern s'ha de regir amb la màxima responsabilitat i des de Demòcrates estem disposats a què el projecte de CiU tiri endavant. La meva il·lusió era haver acabat aquesta legislatura al capdavant de l'àrea de Serveis Socials, perquè hi he treballat moltíssim i crec que s'han aconeguit coses importants. Tot i això, he vist que el discurs de Sílvia Paneque és molt similar al que jo havia dit i això em dóna tranquil·litat.

Se senten responsables, des de Demòcrates, de tot el batibull que s'ha produït amb la successió de Carles Puigdemont? Durant el procés, vostès i Convergència es van visualitzar com dos partits completament diferents.

Els estats d'ànim a vegades comporten aquesta imatge que poden ser dues organitzacions diferenciades. Però puc dir amb orgull que hem estat dins del grup de CiU molt a gust i ho continuem estant. És evident que tenim uns trets que ens caracteritzen com a Demòcrates i tota aquesta situació ens ha fet patir. No és que hi hagi hagut guerres, sinó que som uns patidors més de tot aquest procés.

Què significa la renúncia d'Albert Ballesta?

Hauria pogut ser un bon alcalde, però les circumstàncies l'han portat a haver de dimitir i ha pagat una factura molt alta que no li corresponia. La dimissió és un gest que l'honra molt. Tot es va focalitzar molt en la seva persona, i era una situació molt difícil de superar. Ara hem entrat en una nova etapa, i la Marta serà una bona alcaldessa. La ciutadania pot estar tranquil·la perquè hi ha govern i treballarem perquè Girona aconsegueixi totes les seves fites.

Demòcrates, Convergència, Avancem, PSC, Reagrupament... com es posaran d'acord?

És cert que som molts, però ens podem arribar a entendre. Nosaltres érem un avió que es deia CiU i anàvem amb un sol motor. Ara tindrem uns companys de govern del PSC que seran el segon motor. Què som Demòcrates? Som la benzina, i sense la benzina, per molts motors que hi hagi, la cosa no funciona.

Havia de quedar-se Urbanisme. Què va passar?

Demòcrates en cap moment va negociar quedar-se Urbanisme, només va ser la proposta que se'ns va fer. Però un ha de ser honrat amb un mateix i jo vaig veure que el repte no em motivava. Vaig pensar, en canvi, que em sentiria millor amb Medi Ambient, Sostenibilitat, Participació, associacionisme... Ressalto el que va dir l'alcalde Ballesta: la quotidianitat. Des d'aquesta àrea podem practicar la quotidianitat i millorar el servei a les persones. Això em va fer renunciar a Urbanisme i inclinar-ne per Sostenibilitat.

Unió els considera trànsfugues. Se'n senten?

No. Ho diuen sempre, però nosaltres no ens en sentim. Vam entrar dins del grup de CiU com a militants d'Unió Democràtica, i malgrat haver deixat Unió continuem dins de CiU. Això no és transfuguisme, i si ho fos ja hi hauria alguna sentència que ho digués. Jo recordaria a Unió que ja té molts maldecaps. I em sap molt de greu, perquè quan un ha militat en un lloc no ho fa perquè sí sinó perquè se sent partícep del projecte, però els diria que es preocupin de donar resposta als seus problemes.

Vostè va anar de número 10 de la llista, però ara és vicealcalde. Podria postular-se com a candidat de Demòcrates el 2019?

Jo vaig entrar a la política municipal per accident, i no és que en aquest moment estigui buscant cadira ni promoció, ni molt menys. Tinc molt clar que aquesta és l'última legislatura per dues raons: una, perquè estar massa temps en un càrrec no és bo, i dues, perquè l'edat també compta.