CiU i PSC van rubricar ahir el seu pacte de govern amb l'aprovació del cartipàs, en un ple en què l'oposició en bloc els va retreure que no tenen un projecte comú, que no comparteixen el model de ciutat i que s'han limitat a «repartir» càrrecs i cadires. L'alcaldessa, Marta Madrenas (CiU), va criticar a l'oposició que, quan estaven en minoria, s'havien dedicat a bloqujear els projectes del govern i a intentar «imposar» les seves línies programàtiques. Per això, va defensar que Girona necessitava un «govern fort» i que amb el PSC estan acabant de definir les línies programàtiques per als propers tres anys. Els socialistes es van endur la major part de les crítiques.

En una tensa sessió extraordinària, CiU i PSC van aprovar el sou de l'alcaldessa -68.500 euros anuals-, dels quatre regidors amb dedicació exclusiva -48.649 euros anuals- i els càrrecs de confiança, que han quedat reduïts a cinc (48.649 euros anuals cadascun excepte el cap de gabinet, que en cobrarà 50.000). A més, Madrenas va explicar el cartipàs, i va defensar que l'acord amb el PSC els permetrà tenir un «govern fort i estable» per tirar endavant els projectes de ciutat. Segons va indicar, vol tenir una relació «constant i directa» amb l'oposició, a qui va estendre la mà, i va defensar el vicealcalde com a «figura de suport i complement a l'alcaldessa». A més, va assegurar que l'entrada del PSC al govern permetrà «recuperar el ritme de la ciutat» a través d'una àrea que englobarà Igualtat, Drets Socials, Treball, Joventut i Seguretat. «Ens enorgullim de les diferents mirades que hi haurà al govern, que seran necessàriament bones per a la ciutat», va assenyalar.

L'oposició, però, no ho va veure així i va retreure al nou govern la manca d'un projecte comú, tot posant l'accent en totes les diferències que han exhibit convergents i socialistes respecte al model de ciutat. La més dura va ser la representant de PP, Concepció Veray, qui va retreure que el cartipàs de Carles Puigdemont costava 352.000 euros, el proposat per Albert Ballesta 392.000 euros i l'actual 492.000 euros, ja que s'ha augmentat el nombre de regidors de govern i s'ha sumat una nova dedicació exclusiva. A més, va acusar la portaveu del PSC, Sílvia Paneque, d'haver-se «arreglat la seva situació personal» tot apujant-se un 60% el sou. Tant Madrenas com Paneque ho van negar i van dir que el nou cartipàs suposarà un estalvi de 125.000 euros l'any respecte al que hi havia fins ara. Paneque, a més, va subratllar que els nous regidors de govern han estat escollits per la ciutadania i no són càrrecs de confiança que cobren sense haver estat votats, com passava fins ara. Veray, però, també va criticar algunes contradiccions del PSC, com que Paneque acceptés a Madrenas el mateix sou que va considerar «immoral» en el cas de Ballesta o que ahir votés a favor de retirar competències al ple per traspassar-les a la junta de govern quan s'hi havia mostrat frontalment en contra. Pel que fa al cartipàs, va considerar que respon a «equilibris de partit i no de ciutat».

Míriam Pujola (Ciutadans), per la seva banda, va criticar el PSC per haver format govern amb un partit que defensa el projecte independentista. També va destacar «l'oportunisme polític» dels socialistes, tot recordant que CiU no ha aprovat cap de les seves mocions durant aquest mandat, i la «debilitat» de Convergència per acabar pactant amb els «arxienemics» de Puigdemont. Pel que fa al cartipàs, va assegurar que està a mig camí «d'un nyap i una agència de col·locació».

Paneque, òbviament, va defensar el seu acord amb CiU i va assegurar que estan treballant per «fixar objectius de futur compartits». Va reiterar que la nova estructura assegura la «governabilitat» de Girona, i va defensar que Ocupació hagi quedat dins l'àrea de Serveis Socials perquè «la millor política social és generar ocupació».

Des de la CUP, Lluc Salellas va retreure a Madrenas que acusés l'oposició de «bloquejar» la ciutat, tot recordant que ells havien fet propostes però no se'ls havien tingut en compte. Pel que fa al cartipàs, va destacar que només respon a «equilibris entre partits» i va assegurar que es tracta «d'un pacte sense programa». «Són els partits d'ordre, els de sempre, els que han manat durant els últims 40 anys, que s'han ajuntat perquè es necessitaven», va indicar, tot retraient al PSC que sigui capaç de pactar amb Ciutadans, PP o CiU a diferents ciutats. A banda de mostrar-se preocupat pel paper de la ciutat en el procés sobiranista, també va recordar als socialistes que havien votat en contra del pressupost o del fons Santos Torroella, projectes que a partir d'ara hauran de defensar.

Finalment, Maria Mercè Roca (ERC-MES), va assegurar que en el pacte sociovergent «no hi ha cap model de ciutat», ja que tots dos partits han exhibit «una sintonia nefasta» i «nul·la» en temes de ciutat. «CDC acusava Paneque de demagògia i populisme. Ens agradarà molt saber a quins acords han arribat ara», va demanar. També es va mostrar molt preocupada pel procés sobiranista, tot destacant que CDC i ERC «remen junts» per la independència però a Girona pacten amb el PSC. Davant d'això, el portaveu de CiU, Carles Ribas, li va recordar la seva reiterada negativa a entrar al govern.