Nou ensurt amb les campanes de la Catedral. La «Beneta», que és la campana principal, va patir diumenge una avaria que la va tenir vint-i-quatre hores sonant extremadament fluix, de manera que gairebé no se sentia. Alguns veïns van pensar que, després de les darreres polèmiques, el Bisbat havia optat per reduir-ne el volum. Però res més lluny de la realitat. Es tracta només d'una molla trencada que ahir al migdia ja va poder ser reparada, de manera que ja torna a sonar amb normalitat.

Segons va explicar Gustau Torres, reponsable del seu funcionament, l'avaria es va detectar diumenge al matí. De fet, per la missa de Rams la «Beneta» ja va sonar molt més fluix del normal, però va quedar dissimulat gràcies al repic de la resta de campanes. Al llarg de les següents hores, tanmateix, alguns veïns van detectar que la «Beneta» gairebé no se sentia, i van pensar que potser el Bisbat havia decidit reduir-ne el volum després de la intensa polèmica que es va viure fa unes setmanes, quan un hotel va reclamar que les campanes deixessin de sonar de nit perquè molestaven els seus clients. Però no. Es tractava només d'una molla trencada, un problema tècnic que és prou habitual i que el propi Torres va reparar ahir al matí. L'objectiu és que la campana pugui sonar amb normalitat durant la Setmana Santa, i més endavant, si s'escau, se la sotmetrà a un procés de revisió més exhaustiu.

Les campanes de la Catedral han protagonitzat l'actualitat gironina d'aquest inici d'any, quan un hotel proper al temple va reclamar que deixessin de tocar en horari nocturn. Davant el temor que els hotelers poguessin anar als jutjats per incompliment de les normatives acústiques, l'Ajuntament de Girona va requerir al Bisbat que les campanes deixessin de tocar en horari nocturn, fet que es va complir a principis de gener. Els veïns del Barri Vell, tanmateix, es van indignar i van pressionar perquè el repic tornés, tal com és tradicional. Una de les propostes que l'Ajuntament va posar sobre la taula per resoldre el conflicte va ser que les campanes de la Catedral reduïssin el seu volum acústic, però el Bisbat ho va descartar. Al final, l'Ajuntament va permetre que les campanes tornessin a sonar amb normalitat tot emparant-se en una llei de 2009, que estableix que les campanes queden excloses de les condicions de protecció acústica. Des de llavors, les campanes han tornat a sonar sense problemes.