La crisi econòmica ha disparat l'interès per la reutilització i l'intercanvi. A la ciutat de Girona, diversos barris organitzen mercats on es poden trobar tot tipus de productes de segona mà, mentre que els col·leccionistes tenen el seu punt de trobada setmanal els dissabtes a la plaça Sant Fèlix i els diumenges a la plaça Catalunya.

El més veterà és el mercat que la Societat Filatèlica Gironina organitza cada diumenge a la plaça Catalunya. Van començar l'any 1973 posant dues o tres parades a davant de la seu de l'entitat, situada a la Rambla, però després van demanar permís a l'Ajuntament per poder instal·lar-se a la plaça més cèntrica de la ciutat. El primer contracte va ser per a deu anys, però després es va anar renovant fins arribar a l'actualitat.

Segons explica el president de la Societat, Antonio Jiménez, per poder posar parada s'ha de ser soci de l'entitat. En aquests moments tenen uns cent socis-paradistes, tot i que cada diumenge s'instal·len al voltant de quaranta parades. Inicialment se situaven només a plaça Catalunya, però actualment ocupen també les voltes de l'avinguda de Sant Francesc i fins i tot la plaça de la Diputació.

Tot i ser la Societat Filatèlica, les parades no són exclusivament de segells, sinó que s'hi poden trobar tot tipus d'objectes de col·leccionisme, des de llibres fins a cromos o figuretes. Jiménez admet que la crisi ha propiciat un increment de la participació en el mercat. "Ho hem notat molt, ara tenim moltes altes. Es nota que és per la crisi, perquè la gent vol vendre de tot", assenyala Jiménez. Tant venedors com clients són majoritàriament de Girona, tot i que també hi ha gent que de tant en tant puja des de Barcelona. Paral·lelament, l'associació organitza les seves pròpies activitats cada any, com per exemple l'exposició filatèlica que celebren per Fires.

La frontissa de Sta. Eugènia

Al barri de Santa Eugènia, l'associació de veïns ha impulsat des de principis d'any un mercat d'intercanvi, de segona mà i d'objectes artesanals a la frontissa, que se celebra cada segon diumenge de mes. Anteriorment ja se'n feien per la festa major i per Nadal, però ara han decidit institucionalitzar-ho. "Apostem per l'economia alternativa en un barri on hi ha molta necessitat econòmica", assenyala el president de l'associació, Ramon Macaya. Segons indica, el mercat "és una manera de reaprofitar productes que una família no fa servir i que en canvi una altra pot aprofitar, sense caure en un excés de consum que encareix les nostres vides".

L'associació va decidir impulsar el mercat perquè els veïns feia temps que ho demanaven i, de moment, les inscripcions van a bon ritme. La xifra de paradistes és variable, tot i que solen ser al voltant de 40. La voluntat de l'associació de veïns és anar-lo ampliant, creant per exemple una secció específica on es puguin vendre els productes de les hortes. Molts, com el propi Macaya, s'estrenen en el món de la venda de segona mà i ho fan encantats. "Jo vaig comprar un microones pràcticamenet nou per només quinze euros", assenyala, satisfet.

Tant els venedors com els clients són majoritàriament gent del barri, que més enllà de comprar o vendre hi troben un punt de trobada i contacte veïnal. "Pots conversar amb els amics, fas amics... l'últim dia vam fer un esmorzar i la idea és poder organitzar també vermuts", explica Macaya. De fet, la pròpia associació de veïns s'ha quedat amb un tocadiscos de segona mà i tenen previst organitzar una festa vintage a l'Ateneu de cares al mes de maig.

A banda de Santa Eugènia, el barri de Sant Pau també organitza un parell de mercats d'intercanvi a l'any (al gener i a l'abril), mentre que a Taialà també se'n fan al juny i a l'octubre, just abans de Fires. A Sant Narcís en fan un per la seva festa major, a principis de juny, tot i que des de fa uns mesos també han impulsat el mercat artístic de la Volta, que se celebra un cop al mes. Finalment, l'associació de veïns del Mercadal en vol organitzar un al novembre, a la plaça Constitució.

Un altre dels mercats veterans de la ciutat és el que l'Associació de Comerciants de la plaça Sant Fèlix organitza cada dissabte amb una quinzena de paradistes. Segons recorda el seu responsable, Narcís Batlle, aquest va néixer l'any 1997 amb l'objectiu de promocionar el barri.

La idea inicial era fer un mercat diferent cada cap de setmana, però van veure que això era massa complicat i van passar a fer-ne un de sol una vegada al mes, dedicat sobretot al col·leccionisme i la brocanteria. Des de fa tres anys, l'organitzen cada dissabte. "A la gent li costava memorizar quin dissabte es feia, de manera que vam decidir que fos setmanal per no confondre el personal", indica Batlle.

Brocanteria i col·leccionisme

A les parades s'hi poden trobar, sobretot, peces de brocanteria i de col·leccionisme, des de discos fins a llibres o joguines. "Hi ha gent que fa col·lecció de tot", indica Batlle. La majoria de participants, tant paradistes com compradors, són majoritàriament gironins, però també en vénen de Banyoles o fins i tot de Barcelona. En aquest cas, la crisi no els ha portat més clientela, ja que les parades són més aviat de col·leccionista i, per tant, no s'hi poden trobar "gangues" a bon preu. Tot i això, el col·leccionisme continua mantenint els seus adeptes.