El jutjat d'instrucció 3 de Girona ha tornat a ordenar el desallotjament del bloc Salt, on actualment viuen 21 adults i 25 nens. L'edifici es va convertir en l'emblema de la lluita contra els desnonaments en la primera ocupació, el març de 2013, però, per ordre judicial, els Mossos d'Esquadra ja el van desallotjar aquell mateix any. El maig passat, una cinquantena de membres de la PAH Girona-Salt es van tornar a apoderar de l'edifici.

La portaveu de la plataforma, Marta Afuera, afirma que no marxaran voluntàriament i alerta que les famílies que viuen a l'edifici no tenen cap altre lloc on anar. «Si s'executa el desallotjament, es quedaran al carrer», alerta. Segons l'ordre del jutjat, les famílies tenien fins ahir a les deu del matí per marxar, tot i que a l'hora de tancar aquesta edició el desallotjament no s'havia produït.

Les famílies que viuen a l'edifici es van concentrar ahir a la porta per impedir que els Mossos d'Esquadra poguessin executar el desallotjament. Una de les habitants del bloc Salt es diu Bintou Sowe, té 20 anys i viu allà amb la seva filla de 10 mesos. «Nosaltres no volem ocupar, volem un lloguer social», va demanar. Els activistes s'han organitzat per fer una resistència passiva en cas que els Mossos vagin a l'edifici a executar el desallotjament. «Voluntàriament no marxarem, així ho hem decidit», va advertir Afuera.

La PAH va ocupar per primer cop aquest bloc, completament nou i buit, el març de 2013. L'immoble era propietat del «banc dolent», la Sareb, que va portar el cas als jutjats. El bloc va estar ocupat durant nou mesos, fins que un jutjat en va ordenar el desnonament a finals d'any. El Tribunal Europeu de Drets Humans va aturar-lo en un primer moment, tot exigint que es garantís un sostre digne a les famílies. Tot i això, més endavant va permetre que el desallotjament es portés a terme. El bloc va quedar llavors buit una temporada, fins que va ser ocupat de nou el maig de l'any passat.