Marta Madrenas es va convertir ahir en alcaldessa de Girona reivindicant la feina feta però assegurant que ara comença una «nova etapa», amb un «govern municipal fort» que servirà per convertir Girona en una ciutat «viva, justa i cohesionada». Madrenas també va subratllar que Girona és «desacomplexadament independentista», i va jurar el seu càrrec per imperatiu legal i utilitzant la fórmula de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI). La nova alcaldessa va agrair al batlle sortint, Albert Ballesta, la seva «generositat» i «compromís», i també al seu nou soci de govern, el PSC, la seva «responsabilitat». L'oposició, en canvi, li va retreure manca de concreció en els projectes de futur. ERC-MES i C's van votar en blanc, el PP va votar la seva pròpia candidata i la CUP es va negar a participar en la votació al·legant que els darrers mesos han estat «una pantomima».

Madrenas arriba a l'alcaldia després de dos mesos i mig molt convulsos, que han acabat amb la dimissió de Ballesta -que va estar només 53 dies en el càrrec- i un pacte de govern amb el PSC per tal de garantir estabilitat en el que queda de mandat. En el ple d'ahir es va respirar per primer cop en les últimes setmanes un ambient de certa normalitat. Madrenas va agrair a Ballesta «la seva honestedat, generositat i el seu compromís envers la ciutat», tot i que el ja exalcalde no va ser present al ple. També va agrair a Convergència i a Carles Puigdemont la confiança que han dipositat en ella i va assegurar que el projecte començat per CiU el 2011 «continua ben viu», però amb un «govern reforçat» i «fort» gràcies a l'acord amb el PSC, amb qui confia treballar «colze a colze» per recuperar el ritme de la ciutat.

La nova alcaldessa va centrar bona part del seu discurs a reivindicar l'obra de govern feta per CiU durant els quatre anys i mig que fa que són al govern. Segons va recordar, la seva màxima prioritat ha estat «superar la crisi» i «situar les persones com a prioritat de l'acció de govern». Madrenas, que durant el mandat passat va ser responsable de Promoció Econòmica i Ocupació, va afirmar que les polítiques socials més potents són les que estan basades en la creació de llocs de treball, i va destacar programes com Aixequem Persianes o Girona Actua. Segons va subratllar, l'atur s'ha reduït gairebé un 14% a la ciutat. Tampoc es va ?oblidar de la vessant més social i va subratllar que han aconseguit que «cap nen es quedi sense una alimentació bàsica» i que han triplicat les possibilitats d'accés a l'habitatge.

També va subratllar el paper primordial que la cultura ha tingut a la ciutat, i va confiar que, després d'haver aconseguit situar Girona com a referent cultural, ara volen convertir-la en un dels motors econòmics de la ciutat, juntament amb el turisme. Per això, va assegurar que la màxima prioritat serà la sortida de la crisi i garantir que tots els gironins tinguin les necessitats bàsiques cobertes, tot enfortint també el teixit econòmic.

L'oposició, però, li va retreure falta de concreció en els projectes de futur. «No ens ha mostrat cap model de futur, cap prioritat, cap projecte... ens hauria agradat un discurs més il·lusionant, però més aviat ens ha preocupat», va afirmar la portaveu d'ERC-MES, Maria Mercè Roca, que va lamentar que Girona «no té projecte» i «només atén la immediatesa».

La CUP va ser qui va tenir un discurs més dur. La seva portaveu, Laia Pèlach, va reiterar que, des de la renúncia de Puigdemont, no els ha agradat la manera com s'ha fet política, «prioritzant l'interès de partit, amb manca de transparència i acusacions i manca de respecte a l'oposició». Per a la CUP, el que ha passat al consistori ha estat «una farsa i un menyspreu a la ciutat», i va augurar que l'estratègia de CiU, «erràtica i errònia», tindrà conseqüències per a la ciutat.

La portaveu socialista, Sílvia Paneque, va defensar el seu pacte, tot destacant que comença una «nova etapa» en què la ciutat «no pot ser regida per l'excepcionalitat, sinó per la responsabilitat i l'estabilitat». Segons Paneque, el PSC aportarà «lleialtat, compromís, criteri i perseverança», i va garantir que la seva prioritat serà el benestar de les persones.

C's i PP, per la seva banda, van lamentar que Madrenas continuï amb l'aposta independentista. «No acceptarem la separació i la ruptura», va advertir la representant de C's, Míriam Pujola, que va defensar Ballesta i va considerar la seva dimissió un símbol de «coherència i honestedat». Per la seva banda, Concepció Veray (PP) va lamentar que Madrenas no parlés de projectes estratègics i que no reconegués el paper de l'oposició en algunes decisions. També va confiar que se superi la fase d'«inestabilitat» i que Madrenas deixi «el procés independentista de banda».