El Bisbe de Girona, Francesc Pardo, ho té clar. El que estan fent els mandataris europeus amb els refugiats és «una vergonya». Així de contundent es va expressar ahir en l'acte d'inici de la Setmana Santa amb el pregó a càrrec del professor d'estudis hebreus i aremeus i filologia catalana de la UdG, Joan Ferrer Costa.

Francesc Pardo va aprofitar l'agraïment vers totes les persones que any rere any fan possible els actes de Setmana Santa per estendre aquesta gratitud a tots aquells qui dediquen part de la seva vida en favor dels altres. Va començar parlant de Càritas i de les ONG i va acabar parlant de tots aquells que estan ajudant els immigrants i refugiats.

I aprofitant que el pregó és el que marca l'inici de la Setmana Santa, va posar un exemple ben aclaridor. «Aquest any hi haurà un pas invisible a la Processó». Va detallar que aquest pas -les representacions religioses que arrosseguen les diferents confraries- tindria una part lluminosa i una altra de fosca. La il·luminada correspondria als voluntaris i tota aquella gent que ajuda els altres. La part més obscura correspon als responsables dels països europeus «que posen fronteres» als refugiats. «És una vergonya», va etzibar.

El Bisbe va tenir temps de recordar que l'any 2009, aleshores com a pregoner, lamentava que molta gent desconeix el significat nuclear del cristianisme i va assenyalar que en dates com aquestes de tradicions és quan s'ha de mirar el cel i evangelitzar.

Les estrelles de Joan Ferrer

El Bisbe tancava l'acte del pregó del professor Joan Ferrer. El pregoner va fer una exhibició de comparacions del tipus mirall on posava la Bíblia en un costat i l'art i la cultura en un altre en base a històries singulars. Per exemple, quan un salmista lamenta que els morts no poden lloar Jesús, però en canvi a l'apocalipsi queda clar que canten a les estrelles. O sigui, a l'origen de tot. També va fer sortir les estrelles com l'inici dels temps quan va posar de manifest que mentre que ara tothom parla del descobriment de le ones gravitatòries (la teoria d'Einstein) com l'origen del Cosmos, els Salms ja parlen del cant de les estrelles com a anunciatòries de la glòria de Déu (el creador). També va esmentar el temple de Kanak, Caravaggio i fins tot Napoleó. Sobre la peça clau de la cultura egípcia, el Merenptah, va indicar que a la part final el faraó diu que «Israel ha quedat destruït i ja no existeix» i que, en canvi, tres mil anys després s'ha demostrat que el nou Israel viu i que són els cristians.

La Setmana Santa segueix demà amb la Fira del Ram a la Rambla i el concert de música sacra al Mercadal. També es pot veure cada dia, a l'església dels Dolors, l'Exposanta.