Els Maristes de Girona han apartat un germà després d'una denúncia d'una exalumna quan l'home ensenyava en un centre de les comarques de Barcelona, als anys noranta. Les mares i els pares dels alumnes del centre gironí van rebre ahir un correu concís on s'exposava la situació. En concret, en el comunicat es detalla que "la institució marista ha estat requerida per aportar dades personals del germà P. davant d'una denúncia interposada per una exalumna contra ell per presumptes fets ocorreguts en una escola de Barcelona a inicis del anys noranta". S'ha obert, per tant, una investigació per aclarir els fets denunciats.

Tot i que els pares van rebre el comunicat, molts no van entendre en un primer moment el missatge, en creure que no afectava el centre gironí ja que la redacció era ambigua i poc específica. El germà apartat és molt gran, va arribar a Girona fa tot just uns dos anys i es dedica sobretot a tasques de manteniment però també feia lectures a les classes de literatura castellana, com a professor de reforç, a batxillerat. Sempre acompanyat, segons fonts properes al centre.

En aquest sentit, el comunicat dels Maristes assenyala que "en aplicació dels protocols de protecció de la infància, la Institució marista ha apartat de forma cautelar aquest germà del centre educatiu i del seu domicili actual, i de tota presència entre menors fins que s'aclareixin els fets".

El centre de Girona va remetre's ahir al comunicat signat pel vicari provincial, germà Pere Ferré, i el president de la Fundació Champagnat i delegat provincial per a la protecció de la Infància, germà Gabriel Villa-Real. El de Girona no va ser l'únic cas d'ahir. El col·legi dels Maristes de Rubí va apartar també cautelarment un dels seus membres després de ser acusat d'un presumpte abús sexual comès quan exercia al col·legi de la Immaculada de Barcelona.

Segons han confirmat a Efe fonts de l'ordre dels Maristes, G.F., que té més de 70 anys i ja no impartia classes, encara que s'encarregava del manteniment de l'escola, ha estat apartat en aplicació del protocol intern de l'orde, després que els Mossos d'Esquadra els han requerit informació sobre ell arran d'una denúncia. Segons els Maristes, aquesta denúncia data dels anys 90 i "estarà apartat cautelarment de totes les seves funcions fins que la justícia dictamini".

Segons va publicar El Periódico de Catalunya, G.F. ja havia estat apartat del col·legi de La Immaculada al final del curs escolar de 1992-93 per un altre incident que no té res a veure amb aquesta denúncia. La direcció del col·legi, segons el mateix mitjà, se'n va desfer llavors després de rebre la queixa de la família d'una noia de 12 anys, que va rebre una carta d'amor d'aquest docent.

Fa quatre setmanes, el sotsdirector del centre de Sants-Les Corts, F.M., va ser suspès també "cautelarment" després de rebre tres denúncies, totes elles dels anys vuitanta. Per ara, els Mossos d'Esquadra han rebut una trentena de denúncies per abusos presumptament comesos als col·legis de Sants-Les Corts i la Immaculada per una desena de professors i un monitor.

De moment, als jutjats de Barcelona hi ha altres causes pels abusos en els Maristes: una contra l'abusador confés Joaquim Benítez, una altra contra l'esmentat sotsdirector del centre de Sants-Les Corts, que va ser apartat del centre després de conèixer-se la denúncia en contra seu i una altra contra el monitor, que va ser detingut al desembre passat acusat d'abusar de cinc alumnes.