Més d´un centenar de persones, representants i membres d'una cinquantena d'entitats ecologistes i socials d´arreu de Catalunya com la Plataforma en defensa de l´Ebre, Pacma, Depana, Aigua és Vida o la Xarxa de Custòdia del Territori s´han reunit durant tot aquest dissabte a Girona en el que ha sigut la primera trobada d´una nova aliança ecologista. El seu objectiu és clar: aprofitar el procés independentista per fomentar una societat més sostenible. Des de les associacions asseguren que no "hi haurà benestar social sense benestar ambiental" i, per aconseguir un canvi real en les polítiques, han apostat per enfortir les relacions i crear una aliança que els permeti treballar més units i de forma coordinada en contra els tractats transatlàntics, en defensa de la producció local i perquè la gestió de l´aigua sigui pública, des dels municipis. Les associacions s´han emplaçat a trobar-se de nou a principis d´estiu.

La jornada que s´ha allargat durant vuit hores ha arrencat a les nou del matí a la Biblioteca Carles Rahola de Girona. En total, s´hi ha aplegat més d´un centenar de persones, portaveus, caps o membres d'entre 45 i 50 entitats ecologistes i socials vingudes d´arreu de Catalunya, principalment de les comarques gironines, barcelonines i tarragonines. En concret, s´ha pogut comptar amb la presència de membres de la Plataforma en Defensa de l´Ebre, de l´Associació de Naturalistes de Girona - que s´han encarregat d´organitzar la trobada- d´Ecologistes en Acció, la Xarxa per la Sobirania Energètica, Depana, Pacma, Aigua és vida, de la Xarxa de Custòdia del Territori, la Iaeden-Salvem l´Empordà, de la Xarxa per la Sobirania Alimentària i també polítics de PSC, CUP i ICV, entre molts d´altres.

A part de les ponències, els assistents s´han dividit en grups i han estat treballant sobre eixos temàtics com els drets dels animals, govern i sostenibilitat, crisi climàtica o conservació del territori. Posteriorment, pels volts de les cinc de la tarda, s´han reunit i han posat en comú totes les iniciatives i opinions que havien anat sorgint.

La trobada ha estat la primera reunió d´una aliança entre aquestes associacions ecologistes i socials que tenen com objectiu canviar la societat i fer-la més sostenible i respectuosa amb el medi ambient. "Hi ha una necessitat urgent de fer un full de ruta cap aquesta via i hem d´aprofitar el procés independentista actual per apostar per una Catalunya més sostenible", ha explicat el portaveu de la jornada, de l´Associació de Naturalistes de Girona i coordinador de l´Obrador del Tercer Sector Ambiental de Catalunya, Enric Cortiñas.

Des de les associacions aposten per una producció més local, de quilòmetre zero, canviar el model energètic potenciant la biodiversitat, l´oposició als tractats transatlàntics i en defensa d´una gestió pública - des dels municipis- de l´aigua i els rius de Catalunya. Segons les xifres que han donat a conèixer aquest dissabte la plataforma Aigua és Vida; Catalunya és el territori de tot l´Estat on hi ha un percentatge més alt pel que fa al control privat de l´aigua. Per això, la jornada ha finalitzat aquest dissabte al vespre amb una concentració davant d´Agissa, l´empresa privada encarregada de gestionar l´abastament d´aigua potable de Girona, Salt i Sarrià de Ter des del 1993.

"Hi ha hagut molts problemes, s´han obert diverses investigacions i el que nosaltres apostem és per la remunicipalització de l´aigua, que torni a ser pública i que puguin gestionar-la els gironins, els ciutadans", ha explicat Dani Bosch, membre de la plataforma Aigua és Vida.

"Ja existeix una plataforma sobre l´aigua, marees verdes i nosaltres el que volem és treballar per construir una aliança transversal amb polítiques que vagin més enllà del medi ambient. Volem un canvi radical on es prioritzi el benestar de la natura per davant dels interessos econòmics", ha comentat Cortiñas. En principi, la trobada d´aquest dissabte ha estat només el tret d´inici d´aquesta aliança en defensa del medi natural però els seus membres ja han acordat tornar-se a reunir aviat, durant el mes de juny. Ara, crearan un petit grup, una comissió que treballarà per consolidar les propostes que han sortit a Girona i visualitzar-les. Tal i com han detallat, l´objectiu principal de l´aliança era posar-se en contacte, crear lligams i funcionar de forma més coordinada, cooperativa i per aglutinar més força.

"No aconseguirem aturar el canvi climàtic o variar la política de mobilitat de Catalunya si cadascú de nosaltres fa la feina de forma separada", ha explicat el portaveu. "No sabem si s´acabarà creant un nou país o no, el que si que tenim clar és que cal apostar per un canvi de model, cal que Catalunya sigui més sostenible i esperem poder influir-hi i anar marcant prioritats o projectes perquè la societat i el teixit econòmic vagi incorporant-les", ha afegit Cortiñas. En aquest sentit, el portaveu ha deixat clara la posició de les entitats: "No hi haurà benestar social sense abans el benestar ambiental".