El jutjat torna a ordenar el desallotjament del bloc de la PAH a Salt

Hi viuen 21 adults i 25 criatures que, segons l'entitat, no tenen on més anar

18.03.2016 | 06:30
Els integrants de la Plataforma d´Afectats per la Hipoteca, ahir, a la porta del bloc de Salt.

L'Ajuntament de Salt està buscant una solució per impedir que les famílies del bloc de la PAH es quedin sense sostre. Segons indica el regidor d'Habitatge, Ferran Burch (Independents per Salt-CUP), per una banda estan negociant amb la Sareb per aconseguir la cessió d'aquest bloc per a usos socials i, per l'altra, estan treballant amb les altres administracions per fer una acció coordinada de resposta a aquesta situació.
Segons Burch, el principal objectiu de l'Ajuntament és que cap família en situació de vulnerabilitat quedi sense ser atesa. Des de fa mesos, estan negociant amb la Sareb per aconseguir que cedeixi aquest bloc a l'Ajuntament per poder-lo utilitzar per a lloguer social. Si això passés, seria el consistori qui controlaria l'accés als pisos i els destinaria a les persones que estan en una situació de risc d'exclusió social. Segons Burch, però, negociar amb la Sareb «és difícil», ja que es tanquen «en banda», de manera que veu complicat poder aconseguir-ho a curt termini.
Per això, el consistori està treballant de forma conjunta amb les altres administracions implicades, com per exemple la Generalitat, per tal de trobar solucions conjuntes a aquesta situació d'emergència. També estan parlant amb l'Ajuntament de Girona, per tal de treballar-hi de forma coordinada.
En aquests moments, a banda del bloc de la PAH, a Salt hi ha 191 pisos ocupats. Segons va explicar fa unes setmanes el propi Burch, a nivell municipal estan treballant de forma conjunta l'oficina d'habitatge, la policia i els serveis socials per tal de tenir una autèntica radiografia de la situació a la vila i poder-hi posar solucions. l. f. g. salt


El jutjat d'instrucció 3 de Girona ha tornat a ordenar el desallotjament del bloc Salt, on actualment viuen 21 adults i 25 nens. L'edifici es va convertir en l'emblema de la lluita contra els desnonaments en la primera ocupació, el març de 2013, però, per ordre judicial, els Mossos d'Esquadra ja el van desallotjar aquell mateix any. El maig passat, una cinquantena de membres de la PAH Girona-Salt es van tornar a apoderar de l'edifici.
La portaveu de la plataforma, Marta Afuera, afirma que no marxaran voluntàriament i alerta que les famílies que viuen a l'edifici no tenen cap altre lloc on anar. «Si s'executa el desallotjament, es quedaran al carrer», alerta. Segons l'ordre del jutjat, les famílies tenien fins ahir a les deu del matí per marxar, tot i que a l'hora de tancar aquesta edició el desallotjament no s'havia produït.
Les famílies que viuen a l'edifici es van concentrar ahir a la porta per impedir que els Mossos d'Esquadra poguessin executar el desallotjament. Una de les habitants del bloc Salt es diu Bintou Sowe, té 20 anys i viu allà amb la seva filla de 10 mesos. «Nosaltres no volem ocupar, volem un lloguer social», va demanar. Els activistes s'han organitzat per fer una resistència passiva en cas que els Mossos vagin a l'edifici a executar el desallotjament. «Voluntàriament no marxarem, així ho hem decidit», va advertir Afuera.
La PAH va ocupar per primer cop aquest bloc, completament nou i buit, el març de 2013. L'immoble era propietat del «banc dolent», la Sareb, que va portar el cas als jutjats. El bloc va estar ocupat durant nou mesos, fins que un jutjat en va ordenar el desnonament a finals d'any. El Tribunal Europeu de Drets Humans va aturar-lo en un primer moment, tot exigint que es garantís un sostre digne a les famílies. Tot i això, més endavant va permetre que el desallotjament es portés a terme. El bloc va quedar llavors buit una temporada, fins que va ser ocupat de nou el maig de l'any passat.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema