Un contenidor amb sensors d'ultrasons que detecten quan està més d'un 70% ple i avisen a la central per tal que passin a recollir la brossa. Un projecte per reciclar paraigües i convertir-los, mitjançant tallers ocupacionals, en bosses de roba que substitueixin les de plàstic. O una aplicació de mòbil que permeti a l'usuari saber, de forma fàcil i ràpida, a quin contenidor va cada objecte que vol llençar. Aquests són els projectes que els tres equips gironins presentaran a la final de la First Lego League Espanya, que se celebrarà demà a Girona.

La cita tindrà lloc al col·legi Maristes, de nou del matí a set de la tarda. La gran final comptarà amb 500 participants, un miler d'acompanyants i uns 200 voluntaris per organitzar-ho tot. L'organització calcula que tot plegat deixarà un impacte econòmic d'uns 300.000 euros.

Aquestes xifres, però, preocupen ben poc als joves estudiants, que estan entre nerviosos i il·lusionats de cara a la final de demà. En total, hi participaran 48 equips de tot l'Estat, tres dels quals són gironins: Mini Sauvathpark (Girona), Vídem42 (Figueres) i aRobot Infinity (Platja d'Aro).

En aquesta ocasió, s'ha demanat als participants que presentessin un projecte relacionat amb el reciclatge, la sostenibilitat i la reutilització. Per a Marçal Garcia, entrenador de l'equip de figuerenc i antic participant en el concurs, la First Lego League és una experiència molt bona per als alumnes, ja que els ajuda a afrontar els problemes en equip i a empassar-se el nerviosisme de les presentacions orals, entre altres coses. Per a la Paula i la Ivette, membres de Mini Salvauth Park, el millor d'aquest tipus de projectes és que els permeten «descobrir coses, conèixer gent i poder ajudar els demés». A més, defensen la necessitat de difondre la tecnologia i la robòtica entre els joves de la seva edat.

La First Lego League està impulsada per la Fundació Scientia, la Universitat de Girona i la Fundació Princesa de Girona. El vicerector de la UdG, Jordi Freixenet, va assegurar que estan molt satisfets de poder participar en projectes com aquest, ja que promouen el treball en equip i són tot un repte per als joves, que desenvolupen així la seva creativitat i pensament crític. Per a seva banda, la directora de la Fundació, Mònica Margarit, va assenyalar que participar en una final com aquesta implica «posar en pràctica moltes activitats», que van des dels coneixements tècnics i científics fins a la comunicació. Tots dos, però, van animar els tres equips gironins a donar el millor de si mateixos a la final de demà, i van aplaudir també la participació dels altres equips en les etapes prèvies.

La First Lego League és un repte internacional que proposa a joves d'entre 10 i 16 anys la resolució d'un problema real al qual s'enfronta actualment el món científic. En aquesta edició s'ha plantejat el repte TrashTrek, que ha permès als participants conèixer d'aprop el món dels residus i explorar noves formes per a la seva gestió. En els deu anys que porta celebrant-se a Espanya ha comptat amb més de 3.000 participants, 5.000 equips i 100.000 voluntaris. Els guanyadors de demà participaran en tornejos internacionals.