Des de les files republicanes es va acollir la renúncia de Ballesta i el posterior pacte entre Convergència i el PSC amb sorpresa i un cert punt d´incredulitat. ERC ha estat negociant durant els darrers dies i tot semblava apuntar que hi havia en marxa un pacte força avançat que s´havia de tancar els propers dies. Per aquest motiu, quan ahir al matí van començar a circular els rumors, els republicans no s´ho creien.

Perplexitat. Segons Maria Mercè Roca, aquesta és la paraula que defineix millor què sent el grup municipal d´ERC-MES a l´Ajuntament de Girona. Perplexitat, d´entrada, perquè ningú de l´equip de govern els ha comunicat que s´haguessin trencat les converses amb ells. Però perplexitat, també, per la crítica aferrissada que els va llançar l´alcalde Albert Ballesta quan va anunciar la renúncia al càrrec, acusant-los de fer demagògia i populisme.

MARIA MERCÈ ROCA · PORTAVEU D´ERC-MES

«Lamentem el to que ha fet servir l´alcalde i, sobretot, les formes; de fet, nosaltres encara estem asseguts a la taula de negociació»

Segons Roca, ningú de l´equip de govern els ha comunicat que s´haguessin trencat les converses amb ells. La portaveu republicana va afirmar que «l´endemà mateix del ple ens vam oferir per tornar a parlar, i una de les coses que van quedar clares d´aquella conversa és que la negociació es faria de manera discreta». «A més, se´ns va dir que si no hi havia entesa, se´ns avisaria i aleshores l´equip de govern tindria llibertat per anar a buscar més suports; la veritat, però, és que no ha estat així»,va lamentar la portaveu d´ERC-MES, en una clara referència a les negociacions entre CiU de Girona i el PSC, que han acabat en acord de govern.

Roca va recordar que, de fet, amb CiU ja havien tancat diversos punts per a un acord. Entre ells, el sou de l´alcalde (que baixaria a 68.500 euros) i la proposta d´assessors (que es rebaixarien de vuit a sis, amb un salari de 47.500 euros). Quedava per llimar, però, la fórmula per als Consells de Barri, on ERC volia ser-hi present tot i no estar al govern.

«Se´ns ha dit que allò que hem posat sobre la taula era complicat i difícil, i ens agradaria saber on és la dificultat; de fet, hi havia punts on ens havíem entès, i d´altres on caldria donar-hi un parell de voltes», va concretar la portaveu d´ERC-MES. «En tot cas, si realment ells trobaven que allò que posàvem sobre la taula era molt dur, per què no ens ho deien? Aquesta és la gran pregunta», va concloure Maria Mercè Roca.

LAIA PÈLACH · PORTAVEU DE LA CUP

«La dimissió de Ballesta és fruit de la incapacitat de negociar i és un fracàs de CiU; el pacte amb el PSC forma part de la vella política»

La portaveu de la CUP a Girona, Laia Pèlach, va assegurar que la dimissió d´Albert Ballesta com a alcalde és fruit de la mala gestió de les darreres setmanes. Segons Pèlach, el govern municipal és «feble» i ha tingut «incapacitat de negociar». Per a la CUP, no es poden focalitzar els errors en la figura de Ballesta, sinó que consideren que hi ha hagut un «fracàs» del partit i de tot l´equip de govern. A més, consideren que el pacte amb el PSC forma part de la «vella política» i lamenten que l´acord s´hagi tancat «als despatxos, fora de la ciutat de Girona». La CUP desconfia que l´acord serveixi per fer avançar la ciutat. «Ara tindran majoria al ple però per governar fa falta capacitat de lideratge i un equip cohesionat», va manifestar Pèlach. El regidor de la CUP Lluc Salellas també va criticar que l´entrada al govern del PSC deixa «tocada» la imatge independentista de la ciutat. «Girona era l´única capital amb un govern clarament independentista i això ja no és així, hem fet un pas enrere i l´únic responsable d´aquesta situació és CiU», va declarar.

Salellas va recordar que Girona ha passat de tenir un alcalde president de l´AMI (com era Carles Puigdemont) «a la sociovergència amb Pedro Sánchez». «Aquest és un camí que ens preocupa», va assenyalar Salellas, que va posar de manifest també que ahir mateix el PSC va donar suport a C´s a nivell estatal «negant el dret a decidir dels catalans», en referència al pacte de govern que van assolir PSOE i Ciutadans.

MIRÍAM PUJOLA · PORTAVEU DE CIUTADANS«Ballesta no ho ha tingut fàcil però tampoc ha prioritzat els interessos de la ciutat; si ho hagués fet encara seria alcalde de Girona»

La portaveu del grup municipal de C´s, Míriam Pujola, va criticar el PSC per haver tancat un acord amb CiU a l´Ajuntament i va recordar que el govern municipal s´ha mostrat «clarament independentista». «Volem que el PSC expliqui per què s´ha posat al costat d´un equip de govern que va dir clarament que el seu objectiu és treballar per dividir els ciutadans», va manifestar. La portaveu també va recordarque van estar a punt de donar suport a CiU en el ple per aprovar el sou de l´alcalde i els càrrecs de confiança i que es van fer enrere perquè el portaveu de CiU, Carles Ribas, va fer unes declaracions defensant que treballarien per la independència.

CONCEPCIÓ VERAY · PORTAVEU DEL PP«Gràcies senyor Puigdemont, s´ha lluït; vostè és el veritable culpable de la situació»

La portaveu del PPC, Concepció Veray, va criticardirectament el president del Govern i exalcalde, Carles Puigdemont, perquè considera que va ser ell qui va designar a dit Albert Ballesta com el seu successor donant pas a tota la crisi que ha viscut la ciutat. Per a la líder popular, el pacte amb el PSC i la renúncia de Ballesta són un capítol més «del ridícul» que està fent l´ajuntament. «Cap gironí es mereix que s´estigui més pendent de com es reparteixen cadires i sous que de treballar en favor del que necessiten els ciutadans», va lamentar.