9 DE GENER El dissabte 9 de gener Artur Mas anuncia que fa «un pas al costat» i que Carles Puigdemont deixarà l'alcaldia de Girona per substituir-lo.

11 DE GENER Puigdemont celebra el ple de renúncia com alcalde i s'obre un calendari per elegir el seu substitut. Isabel Muradàs pren el relleu de forma provisional.

14 DE GENER El ja exalcalde pren possessió com a president de la Generalitat.

18 DE GENER Diari de Girona pubica que comença a perfilar-se una operació per situar Albert Ballesta -en aquell moment delegat d'Interior i número 19 de la llista- per ser el nou alcalde.

19 DE GENER Després de la sorpesa inicial s'anuncia oficialment que Ballesta serà el nou alcalde després d'haver renunciat tots els membres de la llista que tenia al davant. La seva elecció és una aposta personal del mateix Puigdemont i crea un malestar dins mateix del grup municipal.

22 DE GENER Se celebra el ple on Albert Ballesta pren possessió, però en el moment de la seva investidura obvia jurar o prometre el càrrec. Aquest fet obliga a repetir novament la sessió plenària.

25 DE GENER Segon ple per a la investidura de Ballesta. Aquest cop sí promet el càrrec i pren la vara d'alcalde.

3 DE FEBRER Ballesta s'enfronta a un altre episodi polèmic. Les campanes de la Catedral deixen de sonar per les queixes d'un hotel però una campanya ciutadana s'hi mostra en contra i demana que tornin a tocar.

12 DE FEBRER Ballesta confecciona el seu cartipàs i proposa tenir un sou de 75.000 euros anuals. Diu que ho fa ajustant-se al que preveu la Llei per a ciutats del tamany de Girona. S'entreveu un nou escull amb l'oposició, com així ha estat.

15 DE FEBRER El nou alcalde pren les seves primeres mesures canviant algunes àrees i alguns aspectes del model de ciutat pel que fa a la cultura i el turisme.

16 DE FEBRER Ballesta intenta calmar el temporal que s'ha aixecat per la mesura de no fer sonar les campanes i es reuneix amb veïns del Barri Vell.

21 DE FEBRER L'Ajuntament es fa enrere en la decisió de les campanes, presa en els darrers dies de Puigdemont com alcalde, i anuncia que tornaran a sonar.

22 DE FEBRER Ballesta decideix suspendre el ple on s'havia d'aprovar el seu sou. No obté el suport de cap grup per tirar endavant la seva proposta.

24 DE FEBRER Diari de Girona publica que Ballesta ha arribat a un acord amb els grups municipals de Ciutadans i PP per aprovar el cartipàs i el seu sou.

25 DE FEBRER A poques hores de celebrar-se el ple, Ciutadans anuncia que trenca el pacte davant la sorpresa general. El ple se celebra igualment però Ballesta -qui arriba a dir que se sent «escorxat públicament»- no pot aprovar ni el seu sou ni els càrrecs de confiança.

26 DE FEBRER Ballesta inicia una negociació amb ERC però les converses s'estanquen i no s'arriba a cap acord, almenys públicament.

7 DE MARÇ A falta d'una setmana per al ple municipal, Ballesta no inclou en l'ordre del dia el tema del sou.

8 DE MARÇ Ballesta anuncia públicament que renuncia a l'alcaldia de Girona.