La Fundació Princesa de Girona es reinventa. Per això, substituirà el Fòrum Impulsa, que se celebrava des de 2010, per activitats «transformadores» per a joves que s'aniran fent al llarg de tot l'any. En canvi, mantindrà i potenciarà els Premis Princesa de Girona, que entregaran els reis a principis de juliol. Entre les activitats que se seguiran impulsant hi ha les trobades de petit format close encounters i programes com «Educar el Talent emprenedor» i «Emprendre és possible».

El president de la Fundació, Francisco Belil, explica que estan molt satisfets del Fòrum, al qual han assistit unes 80.000 persones en cinc edicions, però han arribat a la conclusió que el jovent, ara, «necessita altres coses». «La gent sortia molt engrescada del Fòrum però al cap de dos o tres dies ja no recordava ni el nom del ponent, de manera que no deixava cap petjada», assenyala. «A més, el Fòrum en si tampoc aportava tant, perquè era molt inspirador però no transforma», assenyala.

La Fundació, doncs, ha decidit deixar enrere la marca «Impulsa» -ja que l'estan utilitzant moltes altres entitats- i concentrar-se a organitzar activitats «transformades» per a joves durant tot l'any. Per això, han decidit crear un grup de treball amb patrons de la Fundació vinculats a Girona, antics guanyadors dels premis i dos assessors externs que es dedicaran a pensar activitats que podrien aportar valor afegit als joves. «Les activitats no s'han de concentrar en dos dies, sinó que s'han d'anar distribuint al llarg de l'any, organitzant més esdeveniments que arribin a més gent», indica.

De moment, des de la Fundació ja tenen clar que seguiran apostant per activitats de petit format, com els close encounters -trobades disteses entre joves i persones de referència-; programes per potenciar l'emprenedoria; activitats relacionades amb les matemàtiques i els premis Yuzz per a joves emprenedors. Tot i això, esperen poder desenvolupar també noves iniciatives.

Un altre objectiu de Belil, que va accedir a la presidència de la Fundació el juliol de l'any passat, és convertir Girona en un referent en àmbit espanyol i també internacional. Per això, a partir del 2017 afegiran un nou Premi Internacional: «Volem convertir-nos en uns ambaixadors de Girona a tot arreu», assenyala Belil. A més, també començaran a organitzar activitats a diferents ciutats espanyoles. D'altra banda, es marquen com a objectiu implicar els guanyadors dels premis d'anteriors edicions en el màxim nombre d'activitats possible, per tal que tots els joves es puguin beneficiar del seu exemple.

Per donar un nou impuls a la Fundació, estan treballant també per ampliar el Patronat, de manera que sigui «més fort i potent» i aconsegueixi més recursos per poder organitzar noves activitats. «El que més demanen els joves són eines per aprendre i tenir experiències laborals per impulsar la seva carrera», indica Belil, «i nosaltres els les volem facilitar».