El grup d'ERC-MES a l'Ajuntament de Girona va apuntar ahir que darrere del pacte de CiU i PSC hi ha hagut la ingerència de les cúpules dels partits. Segons defensen, ells van negociar en tot moment en clau local i sense pressions de la direcció d'ERC. En canvi, van reconèixer que hi havia «nervis» a la direcció nacional de Convergència, que és la que va acabar movent peça perquè es tanqués un acord amb el PSC que garantís l'estabilitat del govern.

A més, els republicans van acusar de «deslleial» l'alcalde, Albert Ballesta, perquè hauria trencat de manera «unilateral» les negociacions i no es va posar en contacte amb ells per comunicar-los el pacte amb el PSC. ERC-MES van recordar que s'havien posat d'acord amb el sou de l'alcalde i amb el fet reduir el nombre d'assessors del govern i que només faltava aclarir la fórmula dels consells de barri que els republicans proposaven.

El grup està molt «molest i dolgut» per les declaracions d'Albert Ballesta. Martí Terés és el que va dur personalment les negociacions amb la regidora Maria Àngels Planas (CDC) i va assegurar que el govern ha volgut prioritzar tenir un govern estable i amb majoria i que han anat a buscar el PSC davant la negativa d'ERC d'entrar el govern. «CiU volia un xec en blanc, com el que ha donat el PSC, i que no qüestionéssim l'operació Ballesta, però nosaltres tenim un model diferent de ciutat i una manera diferent de fer política», va dir.

Els regidors van afirmar que tenien coneixement que hi havia «nervis» a la cúpula de CiU i que així ho van traslladar al seu partit. Segons asseguren, la direcció tant d'ERC com de MES els va donar llibertat i només els van demanar que posessin «una mica d'oli» a l'hora de negociar però no els va condicionar en cap sentit. «Al contrari, les direccions dels dos partits ens van oferir ajuda per si els necessitàvem amb res, però ens van deixar treballar lliurement», va assegurar la portaveu, Maria Mercè Roca. «Encara no sabem per què les nostres propostes eren inassumibles», va dir Roca.

En canvi, creuen que no ha passat el mateix amb el PSC. Segons Terés, hi ha hagut un «canvi d'actitud» del grup socialista que ha permès l'entrada al govern de CiU, quan sempre durant aquests mesos s'havien mostrat molt crítics amb el projecte de ciutat. «Res feia preveure aquest acostament, és més fàcil d'entendre si en aquesta negociació s'hi incorpora un ingredient d'àmbit extern, d'àmbit nacional», va apuntar Terés.

Segons van afirmar, Ballesta els va posar d'excusa per justificar el pacte amb el PSC. «Entenc que costa explicar un pacte amb el PSC, un partit que ha renunciat al dret a decidir i que està a les antípodes del que defensem els independentistes, però excusar-se en la nostra actitud per justificar el pacte amb el PSC és d'una deslleialtat enorme», va dir Terés.

També va reconèixer que Ballesta els va oferir entrar al govern a canvi de portar la regidoria de Cultura i que s'hi van negar. «Primer cal parlar del model de ciutat i després repartir cadires», va afirmar la portaveu, Maria Mercè Roca. A més, van reconèixer que en l'origen del problema hi ha el fet que els republicans no aprovaven l'operació per situar el número 19 de la candidatura a l'alcaldia. «Ja vam dir que ens semblava un frau democràtic i ho mantenim», va refermar Roca. Per això, ERC-MES va considerar que si Marta Madrenas hagués estat l'opció des d'un primer moment, es podrien haver entès i res d'això hauria passat. «La Marta és una bona candidata, ens podríem haver entès més fàcilment si no hi hagués hagut l'operació Ballesta», va afirmar Terés.