L'Ajuntament de Girona preveu reforçar la neteja de la muralla i la recollida d'escombraries de les papereres. El tinent d'alcalde de Sostenibilitat i Cultura, Carles Ribas, va admetre ahir que el consistori ha de ser «més rigorós i eficient en temes de neteja a tota la ciutat i també en les zones patrimoninals». Ribas fa aquestes declaracions després que Diari de Girona comprovés com dia rere dia les paperes eren plenes de deixalles.

El representant municipal va explicar que, de moment, doblaran la freqüència del servei en aquest punt. Ara es feia una sola passada a la setmana, els divendres. A partir d'ara es farà el divendres a la tarda, per deixar la muralla a punt per al cap de setmana, i el dilluns al matí, per retirar tot el que s'hagi acumulat. «La ciutat està en un moment molt àlgid de rellevància turística i cultural. I tot i que, estem molt ben situats en el tema de la neteja, comparativament amb altres ciutats, no ens hem d'adormir i hem de ser eficients», va puntualitzar. La nova freqüència es revisarà i si cal s'hi afegirà un dia entre setmana. «Fer-ho cada dia seria inviable», va puntualitzar.

El regidor també va comprovar com part de la culpa pot ser de la mida de les papereres, que són petites i estretes. Per això va dir que miraran de posar-ne unes que «tinguin més capacitat i no vessin» ja que pot passar que un cop estan molt plenes, la brossa acabi caient pel vent o perquè, simplement, ja no n'hi cap més.

Després que aquest diari mostrés imatges amb cartrons i restes de fogueres en una torre de la muralla, Ribas va explicar que també revisaran el sistema de tancament nocturn per accedir a la muralla. «Hem vist que hi ha gent que hi dorm», va assenyalar. Va detallar que els Servei Socials intenten ajudar tothom però que sempre hi ha qui opta per no voler cap tipus de suport. En aquest sentit, va exposar que «actualment qui s'encarrega de tancar les portes d'accés a la muralla és la policia municipal» però ha recordat que «ja té una feina enorme a fer en temes de seguretat a la ciutat» i que per aquest motiu, a vegades «l'horari no és constant». Per això, va dir que l'Ajuntament està «mirant si, com en altres punts de la ciutat, hi ha una entitat que pugui encarregar-se'n perquè no quedi ningú a dins» de la muralla.

Després de tots aquests compromisos, Ribas va insistir que assumeix «la responsabilitat que ens toca de reforçar el servei però també fem un reclam als ciutadans perquè entenguin la neteja és un tema molt subjectiu i que s'entronca molt amb la visió que té cadascú». «La ciutat és el replà, el jardí o la terrassa de casa nostra», va dir. «Com vulguem tractar la ciutat hauria de ser equivalent a com voldríem que fos el replà de casa nostra», va afirmar.

Finalment, el regidor va deixar clar que «reforçar el servei vol dir que o bé en altres llocs pot haver-hi un detriment perquè hi ha una contracta que marca uns horaris, o bé un encariment perquè és un afegit, com el que fem per netejar el carrer Figuerola els divendres al matí».