El dia gran de Salt va servir perquè l'alcalde, Jordi Viñas, animés els saltencs a mantenir-se «tossudament alçats» per «aconseguir un Salt i una Catalunya millors». Per aconseguir-ho va apel·lar a la «fermesa» i a la voluntat de treball i la màxima il·lusió» per acomplir aquest anhel.

El batlle, en l'acte dels premis Tres de Març, va recordar que fa 33 anys el poble de Salt va recuperar la seva independència gràcies a una Comissió que va servir per demostrar «un cop més la força i l'energia de la socieitat civil». I va recordar, davant d'un Teatre de Salt ple a vessar, els sentiments que «van moure tot un poble: orgull, justícia i reivindicació dels drets i de la pròpia identitat», que va apuntar que són vigents tant a Salt com a Catalunya.

Viñas havia iniciat el seu discurs recordant dos guanyadors dels premis Tres de Març que darrerament han mort: Joan Canals i Pigem i Jaume Puebla i Gironès. Sobre ells dos, va dir que «encarnaven molts dels valors i actituds que distingeixen aquests guardons: respecte, civisme, tolerància, responsabilitat, generositat, solidaritat».

Posteriorment es va referir als dos distingits d'aquest any: Tomàs Aurich i el Club Bàsquet Salt. Respecte del primer, voluntari de Càritas i del Centre de Distribució d'Aliments, va assenyalar que sempre hi ha participat «des de la discreció, la humilitat i la senzillesa que el caracteritzen, amb la ferma convicció de lluitar contra la pobresa i ajudar aquells que més ho necessiten». En època de crisi, l'alcalde va assenyalar que persones com Aurich esdevenen «imprescindibles».

Pel que fa al Club Bàsquet Salt, l'alcalde va posar de manifest que és la primera entitat esportiva que rep aquest guardó. A més, va exposar que en aquesta ocasió no s'estaven premiant «els triomfs o la trajectòria pròpiament esportiva d'un club sinó la participació i implicació en diferents actes i activitats de la nostra vila i, sobretot, la seva important tasca en la formació dels nostres nens i nenes».

Els dos premiats

El president del Club, Mateu Torrent, va recordar breument diverses dades de l'entitat, com la seva fundació el 1972 o que té 275 jugadors i 25 equips. Per a l'entrega de premis, a més del president van pujar a l'escenari un grup de jugadors del club. Torrent va apuntar que l'esport serveix per adquirir virtuds i és un lloc de trobada, de solidaritat i d'amistat i va deixar clar que per ser esportista cal ser honest amb un mateix i amb els altres.

Mentrestant, Tomàs Aurich va pujar a l'escenari amb el seu fill David. David Aurich va llegir el text del seu pare on deixava clar que aquest premi el motiva més per seguir treballant com a voluntari. Va assegurar ser afortunat. Ric de «cobrar somnriures». Voldria que la seva tasca fos cada cop menys necessària perquè voldria dir que cada cop hi ha menys gent necessitada. Aurich va explicar que li satisfà especialment fer la feina que no es veu. Ajudar una dona cega o una que es mou en cadira de rodes. I va apuntar que ell també era immigrant, com molts saltencs, encara que fos per 10 quilòmetres, ja que va néixer a Estanyol.