malgrat els anys no havia perdut la passió per l'ofici. Passant per la petita botiga del carrer Major sempre es podia veure Jaume Puebla a l'interior, treballant o trastejant entre cistells, els cistells que havien fet aquelles mans expertes, aquell coneixedor de la tradició, aquell home treballador i sempre disposat a donar a conèixer l'ofici, un ofici antic i ric que ara és patrimoni de pocs.

La cistelleria està molt vinculada a Salt, per història, per tradició, per la referència cultural que ha esdevingut amb els anys la celebració de la Fira del Cistell i, molt especialment, per en Jaume Puebla, el cisteller de Salt.

Jaume Puebla tenia 92 anys. Saltenc de soca-arrel, havia dedicat tota la vida a l'ofici de cisteller, al qual ja es dedicaven el seu pare i el seu avi. Treballador incansable, va centrar tota la vida en la feina i no se li coneixien altres aficions que anar el diumenge a futbol.

Molts trobarem a faltar l'agradable olor de vímet que sortia de la petita botiga quan hi passem pel davant, l'entranyable imatge d'en Jaume assegut al costat de la seva esposa, Bernarda Vila, enmig de coves, cadires i cistells. El testimoni queda ara a mans del seu fill Josep, que porta una botiga de cistelleria a pocs metres de la del pare.

Com en molts altres casos, l'arribada de materials com els plàstics i el canvi dels costums van fer que el pròsper negoci familiar a poc a poc s'anés convertint en un petit taller artesà. Però amb tot, i malgrat en ocasions va haver de treballar en altres coses, mai va deixar el seu taller de Salt.

La seva tasca ha estat essencial en la conservació d'aquesta activitat tradicional a la nostra vila. Havia estat homenatjat a l'edició del 2011 de la Fira del Cistell, on sempre hi tenia parada, i l'any passat li havia estat concedit el Premi Tres de Març, pel seu treball i la dedicació personal al poble de Salt, en el seu vessant de mestre artesà de la cistelleria, la consolidació de la Fira del Cistell i per la seva tasca de promoció del teixit comercial saltenc.

Aquest any tindrem una celebració del Tres de Març tintada pel record de la seva absència. El trobarem a faltar.