El principal escull entre CiU i ERC-MES per arribar a un acord no és el sou de l'alcalde, Albert Ballesta, sinó els càrrecs de confiança que té contractats l'equip de govern. Inicialment eren vuit, però a l'hora d'elaborar el nou cartipàs Ballesta va proposar eliminar-ne un i reconvertir el gerent en assessor, de manera que l'alcalde pogués cobrar un sou de 75.000 euros (ja que Carles Puigdemont cobrava del Parlament, no de l'Ajuntament) i estalviar encara 26.000 euros. Tot i això, aquesta proposta no va tenir prou suports i Esquerra li va presentar públicament una proposta alternativa: eliminar tres càrrecs de confiança més, de manera que els vuit inicials quedessin reduïts a la meitat. Una proposta que CiU va rebutjar inicialment al considerar que no era seriosa, però que ara, després de perdre la votació la setmana passada, s'ha vist obligada a negociar.

I és que el sou de l'alcalde no és el principal escull entre CiU i ERC-MES. Ballesta plantejava inicialment posar-se el màxim que permet la llei, que són 75.000 euros, argumentant que es dedicarà a temps complet a la ciutat i que com a funcionari cobrava més. Tot i això, dijous, poca estona abans del ple, va acceptar a ERC-MES i també al PSC rebaixar-se el sou fins a 68.500 euros, tal com volien els republicans. Així doncs, Ballesta estava disposat a rebaixar-se el sou, però tot i això va obtenir un «no» per part de socialistes i republicans. Què va passar? Doncs que per als altres partits el sou no és el més important sinó que també hi entren el joc el projecte de ciutat i, sobretot, els càrrecs de confiança.

Un dels fets que més va sorprendre CiU va ser que ERC-MES li exigís una reducció de càrrecs de confiança quan el juliol passat els havien aprovat amb Puigdemont. Els republicans, però, argumenten que ara hi ha un informe del secretari municipal que posa en dubte aquests càrrecs, i per això no ho veuen clar. A més, la CUP els ha denunciat i hi haurà el judici el 5 d'abril. Tot i que la seva proposta inicial era l'eliminació de tres càrrecs més, la portaveu republicana, Maria Mercè Roca, ja va dir divendres passat que estan disposats a negociar i que no tenen cap posició inamobible. Els republicans, això sí, volen que CiU faci un gest i elimini algun càrrec més.

Una altra qüestió amb la qual s'estan fent forts els republicans són els Consells de Barri als antics pobles de Santa Eugènia, Palau-sacosta i Sant Daniel. ERC-MES voldria dotar-lo de pressupost propi i en canvi CiU no ho veu clar, però poden arribar a una entesa.

CiU ha convidat tres cops ERC a entrar al govern, i assegura que és el seu soci prioritari. Els republicans, però, mantenen la seva decisió de no entrar-hi, i tot el que estan negociant és un pacte estrictament pel sou i els assessors.