Jaume Puebla, cisteller saltenc de tota la vida, va morir aquest dimarts als 92 anys. Puebla va rebre el premi Tres de Març de Salt ?l'any passat per la seva vessant de mestre artesà de la cistelleria, per ser una persona clau la consolidació de la Fira del Cistell de la vila i per la seva tasca de promoció del teixit comercial saltenc. Puebla, ha dedicat tota la vida a l'ofici de cisteller, al que ja es dedicaven el seu pare i el seu avi. Va fer cistells fins a darrera hora. A casa seva hi tenia entre 4.000 i 5.000 cistells. Precisament avui, es concedeixen els Premis Tres de Març d'aquest any, en un acte que començarà a les vuit del vespre al Teatre i que s'atorguen al Club Bàsquet Salt i a Tomàs Aurich, voluntari de?Caritas i del Centre de Distribució d'Aliments.

El dia que Jaume Puebla va rebre el guardó, el seu nét, que també es diu Jaume Puebla, va recordar que el seu avi «sempre ha fet de cisteller, un ofici que va aprendre del seu pare i a través del qual ens ha transmès una sèrie de valors, com ara la constància en el treball i la capacitat d'afrontar el dia a dia amb il·lusió». «Procurarem no deixar-los de banda», va garantir.

En una entrevista publicada a Diari de Girona fa poc més d'un any, Puebla explicava que va començar a treballar l'any 1936, quan tenia 14 anys, quasi per obligació, per culpa de la Guerra Civil. Van cridar a files el seu germà i es va quedar amb el seu pare. Va haver de deixar d'anar al col·legi per ajudar-lo. Veia el futur del món cisteller negre, sobretot pels petits artesans ja que hi havia grans productors estrangers que venen a un preu cinc cops inferior. També a Salt: «El poble ha crescut molt i els oficis petits i minoritaris ho tenen molt difícil». El seu cistell preferit era el de caçar bolets, fet amb canyes i vímet.