L´Ajuntament de Salt té detectats 191 pisos ocupats al municipi. El grup de CiU, a l´oposició, denuncia que la quantitat s´ha «duplicat» des de que ells van abandonar el govern, després de les eleccions del maig passat, i en considera responsable l´actual regidor d´Habitatge, Ferran Burch (IpS-CUP). Burch, tanmateix, assegura que el que ha passat és que ha canviat el sistema per calcular el nombre de pisos ocupats, ja que fins el desembre de 2015 es treien les dades només del control policial i en canvi ara s´han unificat llistats i s´han incorporat les ocupacions detectades des de la Policia Local, l´Oficina d´Habitatge, el padró d´habitants i els serveis socials.

El portaveu de CiU, Jaume Torramadé, es mostra preocupat per l´espectacular increment de pisos ocupats que hi ha hagut en els darrers mesos, des de que hi ha el govern d´ERC i IpS-CUP. Torramadé assegura que entén que des de la Plataforma d´Afectats per la Hipoteca es facin ocupacions com a fórmula de «pressió» i per posar l´accent sobre els habitatges buits i reivindicar la necessitat de vivendes socials. En aquest sentit, entén que és una manera que hi ha per posar l´accent en la necessitat que el consistori posi pisos a lloguer social per a les famílies més necessitades a un preu raonable.

Tot i això, lamenta l´actitud permissiva que ha tingut l´equip de govern davant de les ocupacions: «Que l´ocupació de pisos serveixi per legitimar que es pugui tenir un pis, passant per sobre els informes i criteris dels serveis socials, no és un bon mètode», assenyala Torramadé. Segons indica, les ocupacions repercuteixen en el funcionament de les comunitats de veïns i recorda que hi ha obligacions amb les esclaes i els temes comuns. Per fer front a aquesta qüestió, recorda que CiU, quan governava, va impulsar el programa Passadissos nets i segurs.

El regidor d´Habitatge, Ferran Burch, assenyala que no és que de cop s´hagin disparat les ocupacions de pisos a la vila, sinó que s´ha canviat el sistema per llistar-los, tot posant en comú les informacions procedent de la policia, l´Oficina d´Habitatge, el padró d´habitants i els serveis socials. Per això, explica, s´ha passat de 110 pisos ocupats al mes de desembre a 191 aquest mes de febrer. «Però això no vol dir que hi hagi hagut de sobte un allau d´ocupacions, sinó que eren pisos que potser feia un any que estaven ocupats i s´han comptabilitzat ara», afirma. Per a Burch, és important tenir una «radiografia completa» de la situació, i malgrat reconèixer que hi ha més pisos ocupats del que els agradaria, assegura que estan treballant per regularitzar la situació en aquells casos que sigui possible. Segons indica, hi ha moltes famílies que ja consten com a sol·licitants d´ajudes de lloguer social o fins i tot de la taula d´emergències. «Tenim la responsabilitat de buscar solucions i això és el que estem fent», indica.