L''any 2009, un edifici d'ús cultural de la Diputació d'Ourense tenia 11 porters en plantilla, però just abans de les eleccions autonòmiques d'aquell mateix any, la xifra va augmentar, perquè el president de la Diputació va contractar 22 porters eventuals per ajudar els altres 11. La qüestió és que els 33 porters treballaven en un edifici que només tenia dues portes d'accés. L'anècdota il·lustra el que ha passat en moltes institucions locals d'aquest tipus arreu de l'Estat espanyol, durant els alegres anys de la bombolla.

Ara sembla que les diputacions, aquesta institució anacrònica, torna a estar en l'agenda política, si més no és un dels punts dels quals s'ha parlat més del famós pacte entre el partit que es reclama hereu del socialisme espanyol i el que cada vegada s'assembla més al paper polític que va desenvolupar la Falange just abans de la Guerra Civil, començant pel cognom del seu líder i acabant per l'apel·lació constant a la unitat d'Espanya.

Que la proposta de desaparició de les diputacions vingui d'aquests elements és força sospitós, però ara mateix no em preocupa, espero que en el camí de la desconnexió també desapareguin. Però no n'hi ha prou amb això, s'ha de tenir clar quin ha de ser el model territorial i, per ara, ningú en parla seriosament. Daniel Innerarity deia l'altre dia que «la indignació ha buscat culpables en comptes de buscar solucions». Queda clar que les diputacions sobren, si més no en l'àmbit català, el que no queda tan clar és quines altres institucions assumiran les competències que tenen. O de quina manera es redistribuirà el pressupost que administren.

Durant massa temps les diputacions han estat el niu on els cucuts de la partitocràcia han anat deixant els seus ous, uns ous que els hem acabat incubant, i pagant, entre tots. Em sap greu que partits com Esquerra Republicana, més el que queda de democràtic a Convergència i el que queda de progressista al PSC, continuïn encara validant aquest projecte caduc. I si no hi ha més remei que fer-ho, com a mínim haurien de ser suficientment transparents com per no generar dubtes de flagrant manca d'honradesa cada dia que passa.