Aquesta setmana, entre notícies de vagues de metro i d'estranys pactes a Madrid i a Girona, hem vist, com a imatge recurrent, els participants del Mobile World Congress amb unes ulleres que semblen de submarinista però que serveixen per immergir-se profundament en això que ja fa temps que es denomina «realitat virtual». Sembla que el futur és això i que la realitat física aviat ha de passar al polsós bagul dels records.

La rastellera d'invents, innovacions i serveis que s'han ofert en aquest congrés fa feredat, però tot quedarà ràpidament eclipsat per un nou invent, en aquest cas d'un dels gegants de la venda en línia. Amazon.com és una empresa fundada per Jeff Bezos el 1994 per vendre, sobretot, llibres a través de la xarxa. Ofereix més de 200.000 títols a tothom que es vulgui passejar per la seva botiga virtual, amb ulleres o sense.

Ara els creatius d'Amazon, juntament amb el seu departament de màrqueting, han desenvolupat un nou projecte tecnològic que ens deixarà a tots bocabadats. Després de constatar que els llibres que ofereixen per internet no es poden tocar, ni olorar, ni fullejar amb les mans, ni sospesar-los, han decidit obrir uns establiments físics on els clients ho puguin fer. Ha transcendit que s'anomenaran «Llibreries» i que, a curt termini, també preveuen que les botigues «reals» estiguin ateses per uns especialistes anomenats «llibreters».

No es descarta que altres empreses de Silicon Valley segueixin aquesta tendència i la realitat real acabi per imposar-se del tot. Què en farem aleshores de tants robots? Els haurem de reciclar com a Blade Runner? Es manifestaran tallant la circulació a la Gran Via? Es dedicaran al top manta de venda de mòbils de darrera generació? Res és descartable, fins i tot algun pot acabar d'alcalde de Girona, que coses més rares s'han vist.