La junta de govern de Girona va aprovar ahir la licitació d'una de les dues xemeneies -la més petita- de la planta de tractament de residus de Campdorà. Es tracta d'una estructura que ja no donava servei i que, amb la seva retirada, permetrà reduir l'impacte visual a la zona. L'operació està inclosa dins del pla de millora de la la planta de residus, que globalment suposarà una inversió total de 27,3 milions d'euros.

El passat mes de desembre, el consistori va adjudicar les obres de millora de l'altra xemeneia, la que encara està en funcionament, i de fet els treballs ja han començat. El primer que s'està instal·lant és el sistema automàtic per mesurar les emissions, que comptaran amb un sistema d'anàlisi en continu que permetrà mesurar diversos components i paràmetres. El nou sistema permerà que, si l'equip principal té una avaria o requereix un temps d'aturada per manteniment, el sistema auxiliar pugui posar-se en funcionament d'una forma ràpida i fiable. Ara, l'Ajuntament ha licitat ja l'equip tècnic que vetllarà per les obres.

Segons ha explicat el regidor de Sostenibilitat, Carles Ribas, el següent pas ja és la licitació de l'enderroc de la xemeneia que no serveix, aprovada ahir. Es tracta d'una actuació acordada entre l'Ajuntament de Girona i l'Agència Catalana de Residus amb l'objectiu de reduir l'impacte visual de tot el complex. Els següents passos seran els projectes per al pont-grua i el fossat.

Ribas sempre ha assenyalat que la modernització de la planta de Campdorà és una de les principals inversions que afronta la ciutat en aquest mandat i que, en acabar les obres, Girona disposarà d'un equipament «adaptat per al segle XXI, que permetrà la màxima eficiència per convertir un residu en un recurs». Per fer-ho, l'Agència Catalana de Residus ha donat una subvenció de 6,6 milions d'euros a l'Ajuntament per pagar les obres considerades prioritàries, com són els analitzadors, el desmuntatge de l'antiga xemeneia, el fossat, els forns o la caldera, entre d'altres.