El president de la Generalitat Carles Puigdemont, va escollir Salt com el primer municipi gironí per a la seva primera visita institucional. Una fórmula que a més ja reconeix que farà sempre que pugui. «Recuperem la fórmula de despatxar des del territori», va remarcar Puigdemont.

El president Carles Puigdemont va aprofitar aquesta visita institucional a les comarques gironines per comprometre's a «redoblar compromisos «per afrontar les emergències socials de Salt. Puigdemont, va assegurar que la població saltenca és un exemple de com sumar esforços entre administracions «per fer front a pobreses» en àmbits com l'habitatge, l'energia, l'alimentació o l'escolarització.

La jornada d'ahir es convertia en la primera en què Puigdemont decidia desplaçar el centre de decisió a les comarques gironines. A primera hora, va despatxar des de la seu del Govern. Va ser unes quantes hores fins que a quarts de 12 del matí va fer una visita a l'Oficina d'Atenció Ciutadana.

Després, es va traslladar fins a Salt acompanyat en tot moment pel delegat territorial Eudald Casadesús, al qual el nou govern de la Generalitat va ratificar pocs dies després de la presa de possessió. A l'Ajuntament de la vila va ser rebut en una breu trobada amb l'alcalde Jordi Viñas (ERC) i on va conèixer tots els regidors del govern i una representació de l'oposició on només van assistir regidors de CiU i PSC. Es van absentar d'aquesta visita institucional els regidors de Plataforma per Catalunya i de Ciutadans.

Va ser llavors que el president de la Generalitat va dir que la visita a Salt li permet «reprendre el fil» que havia deixat com a alcalde de Girona amb la població veïna. «Em semblava important reprendre-ho ara com a president, perquè és essencial per a Salt, per a l'àrea urbana de Girona i per al nou país», va concretar Puigdemont, que va remarcar que la vila demostra les prioritats per a Catalunya.

«Hi ha prioritats molt marcades i a Salt es demostra de quina manera es poden sumar esforços entre administracions per fer front a les pobreses que tenim i a emergències socials que van des de l'habitatge a l'energia passant per alimentació i l'escolarització», va detallar Puigdemont. El president va posar especial èmfasi en el compromís interpolític i marcadament social amb el qual Salt afronta «amb valentia i claredat» aquests reptes.

En aquest punt, Puigdemont va prometre que des de la Generalitat «es redoblen els compromisos» de tirar endavant projectes prioritaris per a Salt amb l'objectiu de «donar resposta efectiva i concreta als drets fonamentals per a la dignitat de la gent».

Va donar pas a la signatura en el llibre d'honor. El mateix Puigdemont es va encarregar de remarcar que «dec ser de les poques persones que he signat aquest llibre com a alcalde i com a president de la Generalitat». I va recordar agraït que com a batlle de Girona va ser pregoner de la festa major de Salt.

Posteriorment, va fer un nou gest simbòlic amb les dues visites programades: una a l'oficina municipal d'habitatge i l'altra, al Centre Residencial d'Acció Educativa (CRAE) situats al sector centre, la zona de creixement de Salt més massificada.

El recorregut per l'oficina municipal d'habitatge va ser breu i acompanyat per l'alcalde, el delegat territorial Eudald Casadesús per conèixer aquest servei que concentra en un únic espai totes les consultes i peticions vinculades a l'habitatge, així com la tramitació d'ajuts, programes i assessorament. Al Centre Residencial d'Acció Educativa (CRAE), Puigdemont va ser guiat pel director del centre,Santi Roura, i pel director general d'Atenció a la Infància i l'Adolescència, Ricard Calvó.

Aquest centre té com a missió fonamental l'atenció, educació i guarda d'infants i adolescents en situació de risc social o possibilitat de patir-ne que necessiten acolliment. El projecte té caràcter integrador i intenta donar resposta a les necessitats bàsiques, materials, físiques, educatives, afectives, psíquiques i socials dels nois i noies que tenen entre 3 i 18 anys.

Després de fer la visita, el president es va traslladar fins a l'Euses, l'escola de Fisioteràpia de Salt, on va presidir una reunió d'alcaldes del Gironès. A la porta, just quan arribava, es va trobar amb el seu successor a l'alcaldia de Girona, Albert Ballesta, que li va fer saber que havia hagut de suspendre el ple extraordinari de cartipàs que hi havia convocat a la tarda perquè no havia aconseguit el suport que necessitava l'oposició per aprovar-lo. «Has fet bé», li va respondre Puigdemont.