«La seva lluita no ha caigut en cap desert ni ha estat en va». Amb aquestes paraules, Maria Mercè Roca va cloure l'homenatge que Esquerra Republicana va oferir ahir a l'exsenador, exdiputat i exregidor Francesc Ferrer, desaparegut ara fa just deu anys. El saló de descans es va omplir a vessar d'antics companys de trinxeres que el van recordar com una persona absolutament compromesa amb el país, la seva llengua i la seva gent.

L'acte, conduït per Roca, va reunir representants de diferents colors polítics, sobretot d'ERC -partit amb el qual es va presentar a l'alcaldia de Girona- però també de CDC i PSC, als quals també va pertànyer. Toni Strubell, exdiputat de Solidaritat Catalana i coordinador de la Comissió de la Dignitat, va destacar la seva recerca històrica sobre el «maltractament de la llengua catalana» en un moment que «el poble català no tenia coneixement de la seva pròpia història». «Va tenir un paper fonamental com a recuperador de la història», va assegurar Strubell.

L'exalcalde de Ribes de Freser i exdiputat al Parlament Pere Vigo va destacar, per sobre de tot, «l'alt nivell d'autoexigència i principis» de Ferrer. Això, va explicar, el va convertir en una persona «molt humana i compromesa», amb un alt grau d'autoritat moral per a molta gent. A més, el va descriure com un treballador «incansable» i va assegurar que tenia una «lleialtat absoluta» envers els seus amics.

Jaume Piquer, que és dinamitzador del Consell Participatiu per a la Llengua de l'Ajuntament de Girona, va assegurar que era tot un «referent» en qüestions de llengua: «No en deixava passar ni una», va recordar. Segons Piquer, Ferrer va lluitar no només per la normalització del català sinó perquè s'utilitzés amb qualitat.

Finalment, l'exregidora Cristina Alsina, que va compartir amb ell la seva etapa municipal, va assegurar que havia estat tot un exemple, «un mestre a qui no li calia donar lliçons». Alsina va destacar, a banda de la seva conegudíssima puntualitat, la seva capcitat per escoltar tothom i la seva habilitat per estar al dia de tot, fins i tot de les noves tecnologies.